Znów kontynuacja wątku ogólnego wykorzystania CWM, dotycząca szeroko rozumianych szkoleń dla instruktorskich kadr wodnych (nie mylić z instruktorami ZHP). Znów zakładam, że niektóre pozycje mogą lub powinny być robione przez CWM, ale też powinna być możliwość zapewnienia przez CWM warunków do przeprowadzenia takich przedsięwzięć przez organizatorów zewnętrznych (zarówno ZHP, jak i innych). Co byśmy tu widzieli?
Nie wiem jak widzicie na tej liście ,co mocno u mnie w Zgierzu jest rozbudowane, Ratownictwo Wodne. Zapotrzebowanie w drużynach na Ratownika WOPR nie powinno być małe, dlatego warto pomyśleć może o szkoleniu na Ratownika. Ogólnie rzecz ujmując - punkt 6. WOPR
Rozumiem, że na instruktora ratownictwa? Bo celowo wyróżniłem grupę instruktorów (tych, co chcą szkolić) od zwykłych, żądnych wiedzy adeptów aktywności wodnej.
Ale dopóki ktoś (... my? ) nie zagościmy w CWM-ie, to chyba żadne opisywane wyżej szkolenie tam nie ruszy. Czyli nie wiem czy jest sens się teraz głowić na tym tematem.
Co do instruktora - sejm właśnie przyjął nową Ustawę o sporcie. Tekst jednolity nie jest jeszcze dostępny (kwestia techniczna - opublikowanie potrwa kilka dni), ustawa znosi dwie wcześniej obowiązujące. Od jej treści będzie zależało, jakiego rodzaju instruktorskie uprawnienia państwowe warto by móc zdobywac w ośrodku.
Samo opracowanie tematu wydaje się być rozsądne - wyartykułowanie na piśmie faktycznego zakresu oczekiwań i potrzeb (przy zaznaczeniu, że jakość i cena muszą być konkurencyjne, by ktokolwiek zechciał skorzystać z oferty) odbierze siłę argumentom, że CWM to przeżytek.
O.K. - wszyscy się ze mna zgodzili, poza mną samym... no to mieszam. W oczekiwaniach wobec CWM (patrz odpowiedni temat forum) na czwartym miejscu opisu obszarów działania ośrodka proponuję: Organizacja zaawansowanych szkoleń i staży specjalistycznych dla kadr morskich •kursy ITR, •pakiet kursów BST STCW'95, •kursy operatorów radarowych + ARPA, •kursy astronawigacji, •kursy obsługi urządzeń i programów nawigacji elektronicznej, •kursy operatorów LRC, •staż na dużym jachcie (żaglowym statku szkoleniowym LOA>24 m.).