Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo


Temat przeglądają:   1 anonim.






Jadłospis na rejs 15 dni dla 6 osób
#1
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
jestem ślepa, ale nie znalazłam jadłospsu/zakupopisu, który tu miał być, według info na mailu.

Można go tu wstawić, proszę?

I halo, czemu nie odzywa się prawie nikt inny z I turnusu? Chcecie jeść przez 14 dni makaron a'la Concha? :>:>

Wysłano: 20.06.2013 23:14
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Jadłospis na rejs 15 dni dla 6 osób
#2
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Cytat:

Concha pisał(a)):
jestem ślepa, ale nie znalazłam jadłospsu/zakupopisu, który tu miał być, według info na mailu.

Można go tu wstawić, proszę?

Nie ma, bo go nie zdążyłem wstawić! Znaczy wątku o tym... piszę dziś sporo materiałów dla Was, ale przy 30 stopniach w mieszkaniu wentylator nie wyrabia i lapek co i raz mi wywala z komunikatem "przegrzanie płyty i procesora - ponad 90 stopni".

Ale się wezmę - po północy powinno być chłodniej, więc do rana napiszę artykuł i wprowadzenie do tego wątku... ale resztę, czyli całość menu i rozpiskę półproduktów zrobimy RAZEM!!!

Wysłano: 21.06.2013 00:02
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Reklama



W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry


Odp.: Jadłospis na rejs 15 dni dla 6 osób
#3
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
No dobrze - próbujemy, bo to ostatni dzwonek na zakupy.

Zupy. Przyjmuję, że to uzupełnienie dania głównego, więc 0,4-0,5 litra na osobę wystarczy. Idziemy na łatwiznę - kupujemy gotowe i ewentualnie uzupełniamy je ziemniaczkami, makaronem itp. Na 6 osób na 15 dni potrzebujemy 90 porcji (360 na 30 dni na 12 osób).

Zupy są w opakowaniach po pół litra - czyli wystarczy ok. 75 opakowań na 6 osób na 15 dni (300 na pełną załogę na 30 dni)

Asortyment:

  • grzybowa
  • krupnik
  • jarzynowa
  • pomidorowa
  • kapuśniak
  • ogórkowa


Ostatnia zupa - grochówka żołnierska (na wietrzne dni) - tu zamiast małego opakowania wybieramy większe, w puchach. Jedna pucha odpowiada ok. 3 zupom z zestawu powyżej.

Wysłano: 28.06.2013 13:20
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Jadłospis na rejs 15 dni dla 6 osób
#4
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Zaczynają się schody, czyli główne danie obiadowe...

Najpierw ogólnie:
  • klopsy (1 raz, w porcie - na morzu różnie może być)
  • gołąbki podlaskie (2 razy, w porcie - patrz klopsy)
  • gulasz domowy (2 razy w morzu)
  • łopatka (2 razy w morzu)
  • indyk??? ((1 raz w morzu - smaczny, ale dość drogi)

No to mamy 8 obiadów na 15

Co można dołożyć (zakładam, że nie zdążymy zrobić kotletów i karczku pasteryzowanych w słojach)?
  • fasolka po bretońsku???
  • zapiekanka makaronowo-serowo-jajeczna??? (póki są jajka)
  • makaron z boczkiem???

To by było 11 pełnych dwudaniowych obiadów (licząc z zupami)... Brakuje 4.

Jeśli dostanie się świeże filety kurczaka gdzieś po drodze, to mamy ze 2 dodatkowe dania. Kłopot z tym jest taki, że surowe mięso drobiowe nie wytrzyma podróży, ani przechowywania go na jachcie bez lodówki - czyli w rejsach zaczynających się i kończących za granicą w drogich krajach trzeba się obejść bez tych frykasów...

Propozycje? Krytyka tego, co wyżej? Pytam, bo dziś trzeba zamówić trzon zaprowiantowania, by był do odbioru w poniedziałek lub wtorek. Zakup czegoś, czego nikt nie będzie chciał jeść - niefajnie. Z kolei brak zakupów w Polsce może oznaczać bankructwo...

Wysłano: 28.06.2013 14:30
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry







Możesz przeglądać tematy.
Nie możesz tworzyć nowych tematów.
Nie możesz odpisywać.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz kasować swoich wpisów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.
Nie możesz używać klas tematów.
Nie możesz korzystać z tagów HTML.
Nie możesz korzystać z podpisu/sygnatury.
Nie możesz tworzyć plików pdf.
Nie możesz korzystać z opcji wydruku.

[Wyszukiwanie zaawansowane]