19 czerwca 2011 roku Zapraszamy wszystkich chÄ™tnych harcerzy posiadajÄ…cych uprawnienia nurkowe do udziaÅ‚u w wydarzeniu którego gÅ‚ównym celem jest dokumentacja i inwentaryzacja wraku która pomoże nam w późniejszym czasie podnieść z dna pewne wybrane elementy żaglowca i zabezpieczyć je do dalszej ekspozycji.
Statkiem bazÄ… bÄ™dzie harcerski jacht Zjawa IV. WyjÅ›cie w morze planowane jest na godzinÄ™ 8 rano 19 czerwca a zakoÅ„czenie ok. godziny 17. Organizator nie zapewnia sprzÄ™tu do nurkowania. Podczas akcji towarzyszyć nam bÄ™dzie operator filmowy rejestrujÄ…cy zdjÄ™cia do powstajÄ…cego filmu dokumentalnego o Zawiszy Czarnym. Sugeruje siÄ™ skÅ‚adkÄ™ w wysokoÅ›ci 10 zÅ‚ na przygotowanie ciepÅ‚ego posiÅ‚ku dla uczestników. Nurkowanie odbÄ™dzie siÄ™ pod czujnym okiem JarosÅ‚awa Samsela, za zgodÄ… UrzÄ™du Morskiego w Gdyni oraz Centralnego Muzeum Morskiego w GdaÅ„sku. JarosÅ‚aw Samsel, znany fotografik i filmowiec. JarosÅ‚aw Samsel, doktor nauk technicznych, instruktor pÅ‚etwonurkowania oraz nurek zawodowy. Specjalizuje siÄ™ w fotografowaniu i wideofilmowaniu podwodnym - jako jedyny w kraju posiada uprawnienia CMAS do prowadzenia szkoleÅ„ instruktorskich z fotografii podwodnej. W swoim dorobku ma kilka tysiÄ™cy zdjęć podwodnych oraz prawie sto godzin materiaÅ‚ów w wideofilmowych.. Część zdjęć fotograficznych byÅ‚o publikowanych w wydawnictwach prasowych i książkowych, a materiaÅ‚y wideofilmowe także w ponad piÄ™tnastu wideofilmach innych autorów. W 2002 roku otrzymaÅ‚ nagrodÄ™ specjalnÄ… za zdjÄ™cia podwodne na festiwalu KRAKFFA 2002. WÅ‚asny dorobek filmowy to dziesięć krótkometrażowych filmów dokumentalnych. Jest także autorem i wspóÅ‚autorem ponad czterdziestu podwodnych dokumentacji technicznych, w których wykorzystano technikÄ™ zdjęć fotograficznych i wideofilmowych, nawet w tak nieprzyjaznych wodach jak WisÅ‚a w Warszawie, Odra w Szczecinie czy Bóbr w Pilchowicach. ZgÅ‚oszenia proszÄ™ kierować do pwd. MichaÅ‚a Sadowskiego czÅ‚onka Kierownictwa Drużyn Wodnych i Å»eglarskich GK ZHP Michal.sadowski@zhp.net.pl kom. 515 368 493
|