Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo

Temat przeglądają:   1 anonim.

Śniadania
Szara myszka
Szara myszka

Wyświetl informacje o użytkowniku
Pomyślałam sobie, że moje sugestie żywnościowe podziele na posiłki :P
Trudno określić co dokładnie będziemy jeść i kto co lubi, ale ze sniadaniami pewnie bedzie najmniej problemów :P Napewno fajnie było zawsze mieć jakieś świeże warzywa do kanapek jakiegoś pomidora albo ogórka. Myśle, że do menu śniadaniowego można wrzucić jaka pod rózną postacią: jajecznica, jajko na twardo, albo na miękko bądź paste jajeczną oczywiscie mozna zaszalec i zrobić naleśniki XD Możemy sobie urządzić kanapkowy raj czyli kanapki z dżemem, wędliną, pasztettem, serkami kanapkowymi, serem żótym. Nie wiem jak stoicie z parówkami, mnie one nie przeszkadzają, tak więc też je proponuję. Poszukam też paru przepisów na pasy do kanapek moga byc miłym urozmajceniem pomiędzy kanapką z wędlina i żołtym sereme ;)
Jak przyjdzie mi coś jeszcze do głowy to dopisze. Osoby zainteresowane tez prosze o dopisywanie pomysłów. Możemy tu zrobić bank pomysłów śniadaniowych :)

Wysłano: 09.06.2013 21:19
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Odp.: Śniadania
Szara myszka
Szara myszka

Jajka sa swietnym pomysłem, urozmaicają posiłki i długo się przechowuja. Oczywista wada jest to, ze sa kruche i trzeba je dobrze zaształować. 2 lata temu na Józku jedlismy calkiem niezła jajecznice luksusowa, z cebula, serem i kielbaska :)

Parówki takze mi odpowiadaja, ale raczej takie z mięsa niż papieru, mączki, MOM i skór cielęcych.

Świeze warzywa sa genialnym pomyslem i choc osobiscie wole pomidory, to niestety sa one duzo bardziej narazone na zgniecenie/zgnicie itp. Ogorkiem mozna rzucac i tak raczej sie nie "popsuje".

Polecam dzem, jako cos owoco-podobnego na deser. Dobrze sie przechowuje i jest moim zdaniem calkiem smaczny na kanapkach.

Wysłano: 11.06.2013 19:08
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Reklama

http://www.xoops.org/

W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry

Szara myszka
Szara myszka

a krem czekoladowy? może być najtańszy,niekoniecznie nutella a 15 zł, a jednak też jest dobrym urozmaiceniem posiłku. Również ser camembert, który mozna jeść i na ciepło, do wegetariańskiego dania zamiast mięsa i pokroić na kanapkę na śniadanie. A i do sałatki się nadaje.
Krem czekoladowy, camembert, miód?
A na kolacje np też placki ziemnaczane, co?
Czy np takie plaski jak z naleśników, lecz z kwaśnego mleka i jednego jajka więcej.
I oczywiście płatki z mlekiem (byle nie kukurydziane), czy musli, które jest niesamowicie tanie, wydajne, zapycha, a i bardzo zdrowe !!! Domyślam się, że będzie problem z mlekiem, więc może mleko w proszku?

Wysłano: 11.06.2013 21:12

Szara myszka
Szara myszka

Na śniadanko moi mili to naprawdę kanapeczki z wędlinką najlepiej z Pabianickiego Pamso .Wędlina i kiełbaski są pakowane hermetycznie i wytrzymają minimum 3 tygodnie.
Na pewno jajeczka na twardo, kiełbaska na gorąco jak pozwoli pogoda .
Jajeczniczka również oczywiście do wszystkiego świeża cebulka.
Z warzywek to oczywiście świeży ogórek i pomidorek a na dalszą część rejsu ogóreczek konserwowy i papryczka.
Nie zapomniałem również o ketchupie i musztardzie.

A jak będzie 5 lub 6 to zapomnijcie o śniadanku )))))

Wysłano: 16.06.2013 20:37

Webmaster
Webmaster

Cytat:

slasnake pisał(a)):
[...]Jajeczniczka również oczywiście do wszystkiego świeża cebulka.
Z warzywek to oczywiście świeży ogórek i pomidorek a na dalszą część rejsu ogóreczek konserwowy i papryczka.

KISZONY!!! Konserwowy, to śmierć dla żołądka, kiszony - samo zdrowie!
Widzę, że większość płynących ma zamiar pościć na sucharkach przez cały czas rejsu (choć właściwie to powinny być zamokły, lub zbyt czerstwy chlebek - bo sucharków też nikt nie podrzucił)...

Jestem po maratonie z dokumentami organizatorów regat (nadal nie skończyłem lektury tych prawie 100 stron regulaminów i zaleceń, ale wszystko na dobrej drodze). jak dojdę do siebie, spróbuję zaproponować jakąś wersję jajeczniczki i może coś ala danie kapitańskie (znaczy, danie robione przez kapitana dla kapitana, jak się już wkurzy dwudniowym postem ścisłym i wpadnie do kambuza).

No i czas zacząć zestawiać menu na całość każdego rejsu, żeby na tej podstawie określić, po ile kilogramów czego trzeba zamówić i kupić.

Wysłano: 16.06.2013 21:21
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie

Szara myszka
Szara myszka

o tak .
A co do jajeczniczki to z duszoną cebulką i kiełbaską.

Wysłano: 16.06.2013 21:31

Szara myszka
Szara myszka

znalazłam fajną stronę, myśle, że osoba która będzie planowała zakupy i jadłospis może sobie luknąć może być pomocne :P
http://www.przewodnikzeglarski.pl/planowanie-posilkow.html

http://www.przewodnikzeglarski.pl/przepisy-dla-ambitnych.html

Wysłano: 17.06.2013 18:52

Webmaster
Webmaster

Cytat:

Rewela pisał(a)):
znalazłam fajną stronę, myśle, że osoba która będzie planowała zakupy i jadłospis może sobie luknąć może być pomocne :P

Ale to przecież TY (znaczy my) planujemy jadłospis!!!

Przy okazji: liczę na wsparcie przy robieniu zakupów ze strony osób mieszkających w Łodzi i okolicy (zaprowiantowanie na etap 1 i cześć drugiego) oraz na współprace przy zakupach i przewozie zaprowiantowania ze strony uczestników trzeciego etapu.

Wysłano: 18.06.2013 00:07
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Szara myszka
Szara myszka

myśmy w tym roku na Mazurach na śniadanie zrobili sobie francuskie tosty, czyli po prostu chleb moczony w jajku i wrzucony na patelnię. do tego na górę serek/szyneczka/ketchup/musztarda/jakieś warzywko.
powód takiego śniadania był prosty- na 6 osób został nam mały bochenek chlebka i nikt kanapeczkami by się nie najadł. a tak, wszyscy byli nasyceni, więc właściwie dobre śniadanko wyszło. ;)

Wysłano: 26.06.2013 09:02

Webmaster
Webmaster

Cytat:

Mada pisał(a)):
myśmy w tym roku na Mazurach na śniadanie zrobili sobie francuskie tosty, czyli po prostu chleb moczony w jajku i wrzucony na patelnię. do tego na górę serek/szyneczka/ketchup/musztarda/jakieś warzywko.

Można się najeść (kaloryczne), choć to opcja na początek rejsu. Jajka na morzu bez lodówki nie utrzymają się długo. Trzymając je w niskich bakistach wyznaczonych tylko dla nich (z dala od ciężkich twardych bagaży) i obracając co 2-3 dni możemy je mieć... do 10 dni?
Z drugiej strony w pierwszych godzinach na wodzie zapach smażonego wewnątrz jachtu dla niektórych może być argumentem do wyjścia na pokład i podziwiania krajobrazu.

Wysłano: 26.06.2013 10:58
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Szara myszka
Szara myszka

zdecydowanie popieram warzywa szczególnie ogórki KISZONE. Cebula, pomidor, papryka też całkiem nieźle się nadaje. Mięso syci najbardziej więc pasztet, parówki (które ja jednak zaliczam do mięsa), kiełbasa i np. kabanosy są konieczne. No i oczywiście żółty ser w ilościach największych możliwych, który można zjeść w każdej formie i pasuje do wszystkiego :)

Wysłano: 28.06.2013 10:15

Możesz przeglądać tematy.