Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo


Temat przeglądają:   1 anonim.






Fantazja z oliwkami, czyli sałatka polska inspirowana grecką
#1
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Uwielbiam sałatkę grecką, ale... no właśnie - zestawiając pomidor z ogórkiem wolę tego ostatniego w wersji małosolnej lub kiszonej. Czemu? A bo tak mi smakuje, a poza tym gdzieś kiedyś wyczytałem, że witaminy zawarte w pomidorze potrzebują kwaśnego środowiska, a przecież surowy ogórek jest wybitnie zasadowy.

Rozwiązaniem jest sałatka bazująca na wymienionych dwóch składnikach, ale sięgająca po to, co dobre na naszych polach. Plus po oliwki, za którymi przepadam.

Wersja na 2 osoby (przy liczniejszej załodze ilość składników odpowiednio zwiększamy):

4-5 średnich pomidorów,
3 ogórki kiszone lub małosolne (jeśli małosolne, to dodatkowo ocet winny),
1 cebula,
4-5 rzodkiewek,
3 ząbki czosnku,
pęczek koperku,
niepełna szklanka oliwek (najlepiej pół na pół czarnych i zielonych),
200-250g sera feta,
oliwa,
majeranek, oregano (w naszych realiach raczej suszone),
sól,
ewentualnie ocet winny i pieprz ziołowy.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy w gruba kostkę. Cebulę kroimy w drobna kostkę, tak samo ogórki. Rzodkiewka w plastry. Siekamy drobno koperek, czosnek miażdżymy w wyciskaczu. Wszystkie składniki naprzemiennie wrzucamy do miski, każdą warstwę posypując koperkiem, odrobina pieprzu i soli. Przygotowujemy oliwę wymieszaną z ziołami (jeśli użyliśmy ogórków małosolnych, to także z niewielką ilością octu winnego dla zakwaszenia). Zawartość miski mieszamy delikatnie kilka razy (nie za mocno, by nie pognieść warzyw miękkich) i polewamy sosem z oliwy. Miskę odstawiamy na kilkanaście minut, aby całość się "przegryzła". Przed podaniem mieszamy ze 2-3 razy od dna, aby całość przeszła sokiem, zbierającym się przy dnie miski.

Sałatka nadaje się jako dodatek do mięs, a także jako samodzielne danie - tak przynajmniej sądzę? A jakie jest Wasze zdanie?

Wysłano: 08.06.2013 18:17

Edytowany przez panwac dnia 9.06.2013, 9:52:04
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Fantazja z oliwkami, czyli sałatka polska inspirowana grecką
#2
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Brzmi doskonale poza tym, że nie jadam pomidora :) Ale zdaję sobie sprawę z własnej ekscentryczności pod tym względem, więc może mogę go sobie wybierać i oddawać zainteresowanym.

Wysłano: 09.06.2013 19:03
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Reklama



W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry


Odp.: Fantazja z oliwkami, czyli sałatka polska inspirowana grecką
#3
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Cytat:

Helena pisał(a)):
Brzmi doskonale poza tym, że nie jadam pomidora :) Ale zdaję sobie sprawę z własnej ekscentryczności pod tym względem, więc może mogę go sobie wybierać i oddawać zainteresowanym.

Chetnie przyjme twoją porcję pomidora z sałatki ;)

Wysłano: 11.06.2013 19:11
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Fantazja z oliwkami, czyli sałatka polska inspirowana grecką
#4
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
ogórki małosolne są genialne i rzeczywiście sałatka moze być super;)

Co sądzicie o sałątkach z makaronem?:)

Wysłano: 11.06.2013 21:06
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Fantazja z oliwkami, czyli sałatka polska inspirowana grecką
#5
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Cytat:

Concha pisał(a)):
Co sądzicie o sałątkach z makaronem?:)

Chyba nie miałem okazji - z makaronem kojarzą mi się dania ciepłe (wszelkiego rodzaju "bełty" zwane zapiekankami).

Wysłano: 12.06.2013 08:05
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry







Możesz przeglądać tematy.
Nie możesz tworzyć nowych tematów.
Nie możesz odpisywać.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz kasować swoich wpisów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.
Nie możesz używać klas tematów.
Nie możesz korzystać z tagów HTML.
Nie możesz korzystać z podpisu/sygnatury.
Nie możesz tworzyć plików pdf.
Nie możesz korzystać z opcji wydruku.

[Wyszukiwanie zaawansowane]