Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo

Temat przeglądają:   1 anonim.

SPOCZNIJ, czyli postawa swobodna
Webmaster
Webmaster

Wyświetl informacje o użytkowniku
Na forum dyskusyjnym ZHP pojawił się "wątek w wątku", w którym autor pytał, czy jest dopuszczalne w drużynie wodnej tzw. marynarskie spocznij. Temat mnie zaciekawił, dlatego pozwolę sobie na inne pytanie: czy w Waszych drużynach trzymacie się ściśle zapisów Regulaminu musztry, służby wartowniczej i wewnętrznej, czy może w odniesieniu do Postawy swobodnej (przyjmowanej m.in. na komendę SPOCZNIJ) robicie odstępstwo? Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi.

Wysłano: 25.04.2010 17:37
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Odp.: SPOCZNIJ, czyli postawa swobodna
Lejwoda
Lejwoda

No to jeszcze wklej posty z forum ZHP :)

Wysłano: 25.04.2010 19:28
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Reklama

W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry

Szara myszka
Szara myszka

Używamy "wodniackiego" spocznij, ale jedynie podczas wewnętrznych zajęć, imprez drużyny. Gdy bierzemy udział w hufcowych, chorągwianych itd., stoimy na spocznij normalnie.

Wysłano: 28.04.2010 09:51

Webmaster
Webmaster

Prosisz i masz skrót - nie chronologiczny, a tematyczny:
Cytat:
Regulamin musztry ZHP
"Postawa swobodna jest formą odpoczynku harcerza.
Przyjmując postawę swobodną, wysuwa się energicznie lewą nogę do przodu, o połowę długości stopy. Ciężar spoczywa na prawej nodze. Ręce opuszczone swobodnie.
W tej postawie harcerz może poprawiać umundurowanie, zmieniać położenie nóg.
Drużyny zwyczajowo mogą przyjmować odmienną postawę swobodną, np. w lekkim rozkroku ze skrzyżowanymi rękami z tyłu tułowia. Dotyczy to tylko zbiórek w gronie drużyny/szczepu i nie może mieć miejsca w czasie innych wystąpień".

Cytat:
wroobel
tzw. "wodniackie spocznij" - z pozycji "baczność" polega na odstawieniu lewej nogi w bok (w lewo) tak by stanąć w rozkroku na szerokość ramion (czyli w przypadku wędrowników ~0,5 m) jednocześnie przenosząc ramiona za plecy dłonią chwycić za drugą dłoń lub nadgarstek i oprzeć je na krzyżu.
Powrót z "wodniackiej" pozycji swobodnej do pozycji zasadniczej następuje po komendzie "baczność" i polega na dołączeniu lewej stopy do prawej i powrocie dłoni na pionowe szwy nogawek spodni.

Cytat:
Leon
"Wodniackie spocznij" nie jest wodniackie a raczej "amerykańskie" i stosuje je wiele środowisk nie związanych z wodą zapatrzonych w Rambo, Rangersów, czy innych amerykańskich bohaterów.
Proszę nie nazywać tej postawy "wodniacka" bo nie wszystkie wodne środowiska ją stosują[..]Brak takiej postawy w polskiej tradycji.

Cytat:
Maciek P
aktualnie postawa swobodna w regulaminach polskich służb mundurowych przewiduje postawę "amerykańską" o ile nie jest to sytuacja oficjalna (np. uroczystości państwowe).

Cytat:
miachałsadowski
W marynarce wojennej, w rozkroku stajemy jedynie podczas parady burtowej na okręcie. Ze względów czysto praktycznych. Łatwiej utrzymać równowagę!

Cytat:
oguras
zaskoczyła mnie trochę ta [Leona] wypowiedź. Od razu skieruję się do części ze wzorami od amerykanów - nie zgadzam się. W tradycji Marynarki Wojennej WP jest to od dawien dawna. [..]śmiało mogę powiedzieć że na Dolnym Śląsku większość drużyn naszej specjalności stosuje "żeglarskie spocznij"

Cytat:
wroobel
na pierwszej zbiórce dowiedziałem się, że u nas obowiązuje tzw. "wodniackie spocznij". Przyznam, że przez lata w drużynie nikt nie poruszał "problemu Rambo" choć wtedy faktycznie już był taki film. Wszyscy w uzasadnieniu skupiali się na kwestii równowagi na pokładzie.

Cytat:
panwac
Jako stary dziad potwierdzam, że w drugiej połowie lat 70-tych (!) na zajęciach z musztry uczono nas jej PORZĄDNIE w oparciu o regulamin z tą jedną różnicą, że SPOCZNIJ było ["wodniackie"].

Cytat:
Leon
z tego co wiem 10 HDŻ [drużyna Leona] jest chyba jedyną DW na Śląsku nie robiącą "pajacyka" na spocznij.

Cytat:
Leon
Regulamin musztry ZHP jest w tej materii bardzo dobry i spójny z polską tradycją.

Cytat:
wroobel
dla dzieciaków [ze względów zdrowotnych] ważne jest to co przytoczył Leon, aby stojąc na "spocznij" mogły zmieniać obciążenie nogi! A tam gdzie ceremoniał nie wymusza mogły stać na symetrycznie obciążonych nogach. Jeśli faktycznie jest to cytat z obowiązującego regulaminu z 1997(?) roku to nie mam żadnych uwag.

Cytat:
michałsadowski
Co do musztry w ZHP, mam mieszane uczucia. Jestem w zasadzie przeciwnikiem regulowania jej wewnętrznymi regulaminami. Nigdy nie będzie unifikacji w tym zakresie.
Nauka musztry w wojsku trwa dosyć długo, w ZHP nie ma zbyt wielu ludzi znających musztrę ani czasu na takie dość męczące treningi.
[..]Dlatego wprowadzanie jakichkolwiek odgórnych regulacji moim zdaniem jest bezcelowe.

Cytat:
stary wędrowiec
dokładne określenie w regulaminach zacznie zapobiegać występowanie takich sytuacji. Nie możemy wymagać znajomości czegoś czego nie ma gdzieś zapisanego.

Wysłano: 28.04.2010 23:50
phm. Wiktor Wróblewski
redakcja serwisu wodniacy.eu

Webmaster
Webmaster

Jakie to szczęście, że udało się zarchiwizować niektóre wątki z forum ZHP - mam przeczucie, że podzieli ono los innych serwisów społecznościowych, jakie w przeszłości działały w domenie zhp.pl (Łatwopalni itp.).

Wysłano: 19.08.2013 10:12
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie

Szara myszka
Szara myszka

Jakby nie było, forum ZHP już nie ma...

Wysłano: 16.09.2013 20:35

Możesz przeglądać tematy.