Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo

Temat przeglądają:   1 anonim.

« 1 2 3 (4)

Odp.: Nowy mundur wodniaków
Lejwoda
Lejwoda

Wyświetl informacje o użytkowniku
Tak czy inaczej Piotrze nie rozumiem określenia cywilna marynarka 2 rzędowa. Wybacz, ale od wielu lat jest niemodna, za kilka pewnie będzie ponownie brylować na salonach cywilów. Argument, że można wykorzystać ją przy innej okazji jest nietrafiony. Powinniśmy zdecydować się na 2rzędówkę z określonymi, skromnymi oznaczeniami i traktować ją jako ubranie galowe instruktora specjalności wodnej.

Wysłano: 22.11.2011 20:41
http://www.pajacyk.pl/index.php
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice
phm.Leon Suski HR można dodać KJ
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Webmaster
Webmaster

Leonie, to proste,
Dotychczasowy mundur galowy instruktora specjalności wodnej, to był gabardynowy mundur marynarki handlowej - owa dwurzędówka. Jak pamiętasz, w propozycji regulaminu w tym miejscu był ZALECANY "strój organizacyjny" dla naszych instruktorów - czyli proponowana wersja garniaka, ale nie obligatoryjna. Wybór TEGO kroju pozwalał... nic nie zmieniać - jak ktoś już miał taką marynarkę, to po usunięciu plakietek mógł nadal z niej korzystać.

Czemu tak?
Bo mimo rezygnacji z instruktorskiego munduru galowego ZHP poza naszą specjalnością (dobrze - leśnik był paskudny), pamiętaliśmy, że w pewnych sytuacjach wypada lub należy mieć na sobie marynarę.
Bo w Polsce jest tradycja "klubowa" takiego stroju - granatowa jedno lub dwurzędowa marynarka do białej lub granatowej koszuli, do szarych, białych, albo granatowych spodni.
Bo mundur określony regulaminem obowiązuje, a jego krój i zasady noszenia są sztywne oraz obligatoryjne.
Bo zalecanego stroju nie trzeba nosić - można wybrać inną formę elegancji.

Pisałem gdzieś, że są zwolennicy mundurowej galówki i wersji cywilnej. Należę do grupy drugiej - może dlatego, że w regulaminach jest też regulacja sposobu i rodzaju odznak, jakie w ZHP nosi się na mundurze, a mundur galowy z jakimikolwiek naszywkami kojarzy mi się z ruskim generałem (był projektowany pod inne wykorzystanie, więc z naszymi naszywkami i ich rozmieszczeniem po prostu źle wygląda). Ale też nie zamierzam twierdzić, że mam monopol na rację - siła przyzwyczajenia do tradycji bywa potężna.

P.S. Spróbujcie znaleźć zdjęcia z czerwcowego rejsu Zawiszy do Szczecina. Waldek Mieczkowski w portach zakładał albo granatowa koszulę (podobną do naszych), albo zakładał na nią granatowy jednorzędowy garniak klubowy i do tego obowiązkowo swoją czapkę (podobna do naszych mundurowych, z wodną lilijką w emblemacie, ale szytą na specjalne zamówienie, więc nieco innego kroju).

Wysłano: 22.11.2011 23:13
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Reklama

W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry

Cicha woda
Cicha woda

Trochę nie na temat, ale czy można i w jaki sposób stosować przedwojenne odznaki zuchowe (dziewczęce "słoneczko" i chłopięce "wilczki")?

Wysłano: 25.11.2011 11:27
Obraz przeskalowany

Lejwoda
Lejwoda

Na słomiance, albo w izbie pamięci. Można zrobić taki totem, dla gromady zuchowej. Mundur to nie choinka.

Wysłano: 26.11.2011 22:00
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice

Cicha woda
Cicha woda

ale skoro te odznaki pojawiły są dostępne we wszystkich głównych składnicach internetowych (WGL, SKAUT), a ostatnio również w 4Żywiołach, która sprzedaje raczej tylko regulaminowe przedmioty, to coś musi być na rzeczy

Wysłano: 27.11.2011 13:50
Obraz przeskalowany

Lejwoda
Lejwoda

Mają też czołówkę Petzl Myo XP, też ja będziesz nosił jako nakrycie głowy??

Wysłano: 27.11.2011 22:25
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice

Webmaster
Webmaster

Obowiązuje nas regulamin odznak i oznak w ZHP. Także inne: np. dla zuchów opracowano sprawność (słoneczka-wilczka" (cytuję z pamięci)).

Mnie samemu wiele przeszkadza w regulaminie mundurowym i pokrewnych, sporo brakuje, ale w zakresie dopuszczalnym dla mojego rozumienia idei staram się je przestrzegać. Czyli: dokładam starań, aby zmienić te regulacje w drodze służbowej wedle moich przekonań i istniejących procedur, do czasu zmian nie nadużywam (bo nie mogę napisać "nie naruszam") regulaminów (wyjątkiem jest NIE NOSZENIE munduru galowego - pisałem kiedyś, czemu), a jeśli je łamię, to tylko z racji noszenia i wcześniej, opracowania, wzoru letniej koszuli mundurowej w kolorze granatowym - bo to zrobiłem we współpracy z Zespołem Mundurowym (zgodnie z wytycznymi naszych ówczesnych władz) - znalazło to aprobatę środowiska, a na zatwierdzenie nowej wersji regulaminu mundurowego w obecnym czasie nie mam żadnego wpływu).

Wysłano: 27.11.2011 22:40
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Cicha woda
Cicha woda

czyli mam rozumieć, że są to oznaki sprawności, wykorzystujące przedwojenne odznaki przynależności do pionu zuchowego???

Wysłano: 29.11.2011 16:17
Obraz przeskalowany

Webmaster
Webmaster

Możliwe...
Akurat w tematyce zuchowej nie jestem dobrze rozeznany (moje doświadczenia dotyczą głównie dawnego pionu starszo-harcerskiego - obecnie starszo-harcerskiego i wędrowniczego), więc lepiej, żeby wątpliwości rozwiał jakiś wodny zuchmistrz.

Wysłano: 10.12.2011 13:24
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Cicha woda
Cicha woda

Jeszcze jeden wpis w ostatnio poruszonej kwestii zuchów:
na Nadzwyczajnym Sejmiku Drużynowych i Instruktorów Drużyn Wodnych ZHP Chorągwi Warmińsko-Mazurskiej m.in. omówiono umundurowanie wodniaków na podstawie obowiązującego regulaminu mundurowego
wykonano też takie zdjęcia:
Obraz przeskalowany
Obraz przeskalowany

Wysłano: 18.12.2011 12:03

Edytowany przez panwac dnia 18.12.2011, 13:57:33

Lejwoda
Lejwoda

Mam nadzieję, że nie przyczepisz sobie znaczka OH PL, bo to oni wygnali Boga z harcerstwa.

Wysłano: 18.12.2011 22:53
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice

Cicha woda
Cicha woda

a czemu nie, ładny jest ;)

oczywiście żartuję

podejrzewam, że dh Maciek prezentuje, jakie odznaki są przepisowo dopuszczone do noszenia (a w tym przypadku), również nigdy nie zniesione, czy noszone jako pamiątka

jeszcze raz: z mojej strony z "czuwajką", to żart, ale w hufcu ZHP Mrągowo, mamy instruktora, który rok temu na obchodach stuleci chwalił się, że używa pasa z klamrą OH ZMP

Wysłano: 19.12.2011 10:27
Obraz przeskalowany

Możesz przeglądać tematy.