chodzi mi o to, że będąc w bratniej organizacji, nie będę raczej mógł skorzystać z wypracowanego wzoru nie mając własnych przepisów mundurowych po prostu poszukuję, czego, co by przypominało rozwiązanie istniejące w ZHP
W takim razie poszukaj czegoś takiego: http://foto.mw.mil.pl/disp.php?vhost=www&id_foto=14240 Materiał grubszy od naszego (chyba jakiś drelich). Żadnych wzmocnień, haftów... możliwe, że na rękawach będzie miał naszywkę w kolorach flagi biało-czerwonej.
no to co podałem, to akurat pierwsze co udało mi się przypadkiem znaleźć; jeszcze ciekawe, gdzie zaopatrują się w swoje koszule wodniacy z SHK-FSE, bo koszul granatowych nie ma w ich składnicy
właśnie dzisiaj przyszła do mnie koszula SG, zamówiona z wyżej podawanego adresu myślę, że dla nas (osób z ZHR), które nie mamy własnego regulaminu a chcielibyśmy wzorować się na bratnich organizacjach, może to być zadowalające rozwiązanie
Chciałbym się podzielić moim 3-miesięcznym doświadczeniem. Zacznę niejako od końca, bo noszę nadal mundur zielony, gdzie na pagonie drużyny naszyłem lilijkę wodniacką (wyciętą z patki) oraz tak przerobiłem pierścień do chusty, tak, że teraz na nim widnieje lilijka wodniacka. A jeśli chodzi o koszulę granatową, to tak jak wyżej pisałem sprawiłem sobie koszulę Straży Granicznej z długim rękawem. Podmieniłem w niej czarne plastikowe guziki na guziki z lilijką wodniacką, naszyłem ZHR-kę,umieściłem sprawności (zapewniam, że są stonowane), założyłem pagon drużyny i pagon wędrowniczy.
A technicznie? Ja i taj muszę pod spodem nosić koszulę pod koloratkę, więc zupełnie inaczej mi się nosi, niż miałbym założyć na gołe ciało. Ale tak generalnie, to nosiłem ją na Grunwaldzie, gdzie w tym roku był wyjątkowo zróżnicowany przekrój pogody, no i sprawdziła się i wtedy kiedy było ciepło, jak i wtedy kiedy było niezaspecjalnie.
Czy i jak można zdobyć tę słynną wodniacką koszulę instruktorską? Co do dyskusji na temat oznaczania stopni, to najbardziej tradycyjną metodą są nabicia na krzyżu, więc po co dodatkowo na naramiennikach? ;)
Mam pytanie czy jakieś środowisko będzie robiło zamówienie..? Bardzo mi zależy żeby mieć 3 koszule przed 21 września bo mamy ważną imprezę.. Ew gdzie można kupić Olimpijki..? Proszę o linki, telefony, maile i co tylko się da! PMOCY!! :)
Wysłano: 29.08.2013 14:03
"Być Harcerzem to zaszczyt, a być Harcerzem Wodniakiem to zaszczyt szczególny" gen. Mariusz Zaruski
Jest szykowane zamówienie - na razie 2 środowiska szykują swoje listy. W przyszłym tygodniu znikam na kilka dni, więc zależy mi, aby zamówienie złożyć w szwalni do wtorku.