Drogie Druhny, Drodzy Druhowie żeglarze. Nie wiem czy trafiłem pomiędzy odpowiednie wręgi, ale mam jedno proste pytanie - w jaki sposób możemy podejmować jakikolwiek temat współzawodnictwa drużyn wodnych, skoro nie wiemy do końca ile ich jest i gdzie działają ?
Chyba, że już Admiralicja jakieś plany odnośnie spisu wysnuła
Admiralicja poddała pod dyskusję, jak to zrobić i... ciiiiisza jak na Zatoce Sarońskiej. Skoro tak, to pozwalam sobie na samowolkę, bardzo doraźną, ale możliwą do uruchomienia od ręki:
1. W linkowni zrobiłem małe kongo-bongo. Trochę pomieszałem w kategoriach harcerskich sznurków, dodałem kategorię związaną z lokalizacją, w niej pierwsze 10 chorągwi. 2. Linkownia pozwala na przywiązanie sznurka do więcej niż jednej kategorii - ta opcja dostępna jest dla moderatorów - więc jak harcerz z drużyny X abo jaki PanPilot wrzuci link drużyny/retmanatu/klubu do chorągwi, to potem moderator zatwierdzi i z kontekstu wywnioskuje, co to za bies... i przypisze. 3. W ten sposób adresy będzie można przeglądać po rodzaju (drużyna itd.) oraz po lokalizacji (gdańska, opolska itp.). 4. Jak bractwo zacznie korzystać z serwisu jak ze swego i zasłuży, to wymyślimy bardziej zawiłe rozwiązania. Póki co po wczorajszej inauguracji (4, nareszcie udanej - webmasterzy home wreszcie odpuścili) serwisu mojego zleceniodawcy chodzę troszku na rzęsach. 5. Pozostałe pytania na forum nadal aktualne. Uwagi Macieja wprowadzę w życie niebawem. No i warto, by poszczególni piloci wydelegowali swoich gramotnych przedstawicieli pod kątem przyszłego moderowania treści serwisu - nie chcę, by ktoś mi mówił, że to vortal łódzki.
No i gdzie mamy dodawać linki ze sprawozdań z naszych imprez. Przy wizytówkach drużyn można by odrazu wpisywać ilość głów, albo jak kto woli par rąk do wioseł, czy też sakiewek do płacenia składek.
Leon napisał: Zdrada !!!!!!!!!!!!! A gdzie Hanysy??????
No co Ty - jak to że nie ma, no SĄ. Te "wizytówki" są na tyle rozbudowane, że powinny na dziś zaspokoić potrzeby - masz i link do strony, i lokalizację na mapach (google i inne), i dość rozbudowane pole opisu. Zostaje kwestia opisów realizacji działań. Ja bym ich nie linkował, tylko łoił tu. Pytanie czy na forum? - wtedy muszę przypomnieć sobie ustawienia kategorii i for (pracuję na przemian przy 3 serwisach i troszku mi się miesza), czy poprzez niusy? Według mnie forum na dziś jest najczytelniejsze - wystarczy wątek Zadania na zlot Kraków i kolejno dopisywane sprawozdania poszczególnych drużyn.
Można dołączyć linki do galerii, abo i opisów na stronach środowiska. Jest tylko jeden problem. Gdy ktoś pierwszy raz zagląda nie wie, że najwięcej dzieje się na forum. Ta strona powinna być nasza reprezentacją dla tych, którzy myślą, że wodniacy już dawno utonęli. Gdyby na stronie głównej odrazu było widać naszą aktywność (ostatni wpis z możliwością rozwinięcia) strona by żyła. Tak sprawia wrazenie strony dla ważnych druhów wodniaków.
Masz rację, choć przyczyn jest więcej. Jedna to układ strony - tu mogę doraźnie trochę podziałać. Druga to wygląd - jego zmiana może wpłynąć na lepsze upakowanie treści, czyli łatwiejsze śledzenie zmian. trzecia, to chęć wykorzystania wszystkiego, co już działa - na to nie mam wpływu. Mój kłopot, to serwis, który ruszył od poniedziałku i daje mi chlebek. Jak to po premierze jest kupa pomysłów po stronie właściciela, nie wszystkie do wykonania, ale wszystkie do przemyślenia... więc myślę, zamiast całe dnie spędzać tu. Wiem, że tamte przemyślenia docelowo wpłyną na rozwiązania WODNIAKÓW, ale dla Was to nie jest pocieszenie - skoro JUŻ tego nie ma, to znaczy, że jest cienko.
Ano... Tamto powoli się posuwa do przodu, ale to powoli niestety uwiera - coś czuję, że część świąt spędzę w pracy. :/ Do środy włącznie raczej będe zajęty, później mam dzień na oddech, potem spotkanie w Funce... dalej się zobaczy.
Właśnie , właśnie - trzeba zmobilizować środowiska do umieszczania tutaj czym predzej swoich wizytówek. Będą środowiskowe, retmanatowe lub drużynowe wizytówki - będzie wtedy większa liczba odwiedzin przez samych zainteresowanych, a co za tym idzie - sprzedawalność naszych pomysłów czy imprez zawartych w tym seriwise będzie bardziej aktualna i de facto skierowana do przeczytania przez samych drużynowych lub innych ludków odpowiadających za podobnego typu wodne grupki.
Ja w tym tygodniu upchnę tutaj wizytówki drużyn z mojego Retmanatu ZGIERZ
Kontynuując temat: w serwisie jest już "prototyp" formularza zgłoszeniowego na Spartakiadę. Przesyła on mail do wszystkich zaangażowanych w projekt (czyli docelowo do Pilotów oraz organizatora w osobie Leona). Jeśli organizator nie będzie miał uwag, to od jutra można będzie z niego korzystać. Relacje z realizacji zadań przedzlotowych można będzie zamieszczać np. w niusach (chyba, że organizator wskaże forum). Czyli mamy komplet narzędzi umożliwiających komunikowanie się.
Rudzik! Nie dość, że to już nie prototyp, to jeszcze na stronie głównej jest widoczny jak wół link do formularza. ...tak na wypadek, gdyby ktoś nie chciał poszukać.