Może zna ktoś jakieś nowinki związane z armadą?? Nie wiem komu, ale chciałem zgłosić 2 jachty na których popłynie 16 wodniaków z 10HDŻ Katowice i 3 z 4HDW Ruda Śląska. Wypływamy 2 jachtami 23-07 ze Szczecina. Gdybyśmy chcieli spotkać armadę, to gdzie to może się stać? Czy są przewidziane jakieś przedsięwzięcia, w których możemy wziąć udział?? Czy trzeba gdzieś oficjalnie się meldować i rejestrować??
Leonie, Niezależnie od informacji, które publikowaliśmy jesienią w niusach, a na bieżąco aktualizujemy na stronach stałych (patrz ARMADA 2011 w menu bocznym) wiosną kilka razy dzwoniłem do Macieja, a także do pilota chorągwi kujawsko-pomorskiej w tej sprawie... bo termin zgłoszeń mijał 5 kwietnia (po przedłużeniu w pierwszych dniach maja. Michał odpowiedział, że na razie nie wiedzą, czym popłyną i jakim składem, Maciek... twierdził, że kilka razy prosił Was o przesłanie formularza zgłoszeniowego do Wiktora (Wiktor jest w składzie międzynarodowego komitetu organizacyjnego), ale wszyscy go ignorują (bidulek). ;)
W efekcie zgłoszone zostały dwa nasze jachty; dla wszystkich załóg, które się zgłosiły i zadeklarowały zainteresowanie poszczególnymi elementami programu oraz gadżetami zostały przygotowane proporczyki wyprawy (po jednym na jacht), koszulki, naszywki, wejściówki do Tivoli, także miejsce przy grillu (wspólny wieczór skautowy) z odpowiednim wsadem. Dla zgłoszonych jachtów postój w kilku portach jest bezpłatny - wydzielony zostanie fragment mariny dla uczestników armady. Pozostali... spotkać się mogą, ale gadżetów już nikt nie doszyje, a co do opłat portowych, to nie wiem, czy władze portów zgodzą się dopisać kolejne jednostki do darmowego parkowania - tu musicie pogadać z Wiktorem.
Wejście na Jamboree na pewno będzie 28.07 (27 lipca organizatorzy nie zgodzili się gościć wodniaków) i jest płatne na ogólnych zasadach - tyle, że bilety się kończą, dlatego dla swojej ekipy kupiłem je rzutem na taśmę, wykładając własną kasę (i teraz zakąszam suchym chlebkiem).
Reszta w niusie - jutro zatwierdzam rejs i po południu mogę usiąść do podsumowania przygotowań.
Coś nie zatrybiło, ale płakać nie będziemy. Pewnie na Jambo wejdziemy tak jak w Londynie: staniemy w kolejce, zapłacimy wejściówki, odwiedzimy skautów i zadowoleni wrócimy do portu. Mam tylko pytanie: gdzie będzie armada 24 lipca. Warto byłoby wszystkich spotkać.
Muszę zerknąć w pierwotny plan... najwcześniej jutro. Z pamięci: 24 rano armada ma ruszyć z Kopenhagi do Ystad, 25 miał być start do Ronne, ale z tego, co ostatnio czytałem jest zmiana portu na Simrishamn, 26 start z Simrishamn do Åhus... 27 program w porcie (odwiedzamy największy zakład produkcyjny w tej miejscowości), 28 wchodzimy na teren Jamboo a po południu startujemy do Polski.
Bilety kupiłem już teraz w sklepie internetowym - pod koniec maja dostaliśmy informację, że wejściówki na 28 lipca są na wyczerpaniu (więc na miejscu może być kłopot z zakupem - Szwedzi w tym względzie sa bardzo skrupulatni: skoro 27 na otwarcie miało nie być wejściówek, to nie ma, że boli, nawet skautów z armady nie wpuszczają).