Michale, nie zgodzę się z Tobą. Dokument ma być przydatny, dlatego powinien być napisany dobrze - przewidywać wątpliwości i je rozwiewać.
Najłatwiej byłoby mi przeredagować Twoją propozycję i na takim przykładzie pokazać, co mam na myśli, ale bieżące sprawy są ważniejsze. Dlatego dziś tylko drobiazg:
1. KHDWiŻ ma działać na poziomie centralnym, ma być zespołem wieloosobowym, zakładamy, że w naszej specjalności kandydaci są wybierani przez środowiska. Historycznie najważniejszym wydarzeniem w życiu specjalności była konferencja, więc na niej zrobimy wybory.
2. Kadencyjność KHDWiŻ powinna pokrywać się z kadencyjnością bezpośrednich przełożonych, czyli szefa WS GK ZHP i członków GK ZHP - w ten sposób unikamy sytuacji, gdy np. po wyborach naszego kierownictwa, w połowie kadencji zmieniają się przełożeni i nagle dochodzi do spotkania dwójki ludków wychowanych w jednej piaskownicy... z których jeden rozdeptał drugiemu zamek z piasku.

3. Praktyka pokazuje, że z uwagi na specyfikę naszej służby w ZHP, obowiązki rodzinne, szkolne i zawodowe oraz konsekwencje niektórych możliwych decyzji najlepiej wybierać oraz weryfikować pracę zespołów w systemie dwuletnim. Rok, to za mało i za duże koszty dla wszystkich, cztery lata... wiele się może zdarzyć, od zmiany pracy, przez jakiś dłuższy wyjazd aż po popadnięcie w rodzinę i dzieci - a pewne stałe rzeczy wymagają systematycznego nadzoru. Czyli konferencję warto zwoływać co dwa lata.
4. Pomiędzy konferencjami mamy kilka typów wydarzeń:
- spotkania robocze KHDWiŻ - raz na jakiś czas zespół spotyka się lub kontaktuje w całości, by sprawdzić, czy wszyscy robią co trzeba, omówić jakiś problem, albo rozdzielić jakieś nowe, trudne zadanie
- spotkania pilotów - bo piloci też ludzie, między konferencjami tworzą coś na kształt rady i nie tylko przekazują swoje potrzeby oraz osiągnięcia, ale też akceptują lub opiniują realizację najważniejszych zadań KHDWiŻ
- zjazdy, zloty, warsztaty drużyn wodnych - nie związane z wyborami władz
- konferencje nadzwyczajne - jeśli jest taka konieczność
5. Mając obraz działania specjalności rozpisujemy każdy z elementów. Część w dokumencie podstawowym Wychowanie wodne i żeglarskie w ZHP, część w samej ordynacji. Dostajemy konkret - uporządkowany, jednoznaczny terminologicznie, jasny dla odbiorcy
Tak samo warto przemyśleć wszystkie pozostałe zapisy - wychodząc od źródła.