Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo


Temat przeglądają:   1 anonim.






Kurczę z patelni ala grill
#1
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Skąd taki tytuł dla dania z bądź co bądź biednego kuraka? Ot, przepis jest wynikiem postępującego lenistwa i rosnącego apetytu - czyli jak uprościć przyrządzanie posiłku, by jak najszybciej dobrać się do zawartości talerza. Danie sprawdziło się na rejsach, choć niestety tu jest jeden mankament - należy je podawać gorące. Jeśli mamy małą kuchenkę i jedną patelnię, a załoga jest dość liczna, prawdopodobnie nie uda się wszystkim razem zasiąść do stołu.

Składniki (na 4 osoby):

4 piersi z kurczaka (dwie podwójne)
1 cytryna
3 łyżki oliwy
2 łyżki majeranku i tyleż samo bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego oregano
Sól, pieprz ziołowy, odrobina papryki słodkiej

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Nie kroić i nie rozbijać (szkoda czasu..., poza tym danie będzie bardziej soczyste). W miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, tymiankiem, oregano, solą, pieprzem, papryką oraz połową majeranku i bazylii. Piersi natrzeć pędzlem marynatą, włożyć do woreczka na mrożonki, dolać resztę marynaty i zawiązać woreczek odsysając jak najwięcej powietrza (tak, by mięso było całe w marynacie). Zostawić na przynajmniej 20 minut (może poleżeć znacznie dłużej).

Pozostały majeranek i bazylię wymieszać. Rozgrzać patelnię. Przed położeniem na niej mięsa posypać je dodatkowo przygotowaną mieszanką ziół. Pieczemy albo na oliwie, albo bez tłuszczu, w pergaminie, na niewielkim ogniu, pod pokrywką (aby wysoka temperatura dotarła też do środka porcji). Każdą stronę mięsa opiekamy tak dwukrotnie, po kilka minut. Dokładny czas określamy, nacinając kontrolnie najgrubszą porcję - mięso nie może być surowe w środku.

W efekcie dostajemy soczystą porcję kurczaka w ładnie przypieczonej, złocistej panierce z ziół. Podajemy z puree lub ryżem, do tego mogą być pomidory z drobno posiekaną cebulką.

Jakieś uwagi?

Wysłano: 08.06.2013 17:39
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Kurczę z patelni ala grill
#2
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Brakuje mi tu przycisku "lubię to" :D

Wysłano: 09.06.2013 23:08
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Reklama

http://www.wodniacy.eu/


W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry


Odp.: Kurczę z patelni ala grill
#3
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
a da się tak ze sojowymi ? :D

Wysłano: 12.06.2013 17:57
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Kurczę z patelni ala grill
#4
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Cytat:

Concha pisał(a)):
a da się tak ze sojowymi ? :D

A nie będą zbyt suche?

Ale to dobra myśl zebrać przepisy typowo warzywne, dla wszystkich. Chyba warto powydzielać dla nich oddzielne wątki.

Wysłano: 13.06.2013 08:33
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Kurczę z patelni ala grill
#5
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
dzięki za zrozumienie;)

Ja oczywiście nie będę robić problemów, bo Wy jecie mięso, a ja nie, po prostu się zaopatrzę w soję, którą i Wam polecam, bo się nie zepsuje;)
a i nowy wątek, fajna sprawa, w końcu im więcej warzyw, tym lepiej dla wszytkich i zdrowiej.

Wysłano: 13.06.2013 15:02
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Kurczę z patelni ala grill
#6
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Cytat:

Concha pisał(a)):
po prostu się zaopatrzę w soję, którą i Wam polecam, bo się nie zepsuje;)

Conchito
Mamy przewidziany budżet na jedzenie - przyjętą na podstawie praktyki poprzednich lat stawkę osobodnia. Nie ma problemu zrobić zakupy dań sojowych. To tylko kwestia planowania - trzeba wiedzieć ile, zobaczyć, czy uda się zmieścić w budżecie (nie tylko żywieniowym - gaz i wodę też trzeba racjonować) + całość menu tak zaplanować, aby przynajmniej jego część można było przygotować dla wszystkich.

Mamy połowę czerwca, za chwilę trzeba będzie zamawiać żywność kupowaną w Polsce. Czyli powinno się rozpisać wcześniej menu na każdy z etapów... a do tego potrzeba propozycji rzeczy do przygotowania (przepisów nadających się na jacht - kalorycznych, prostych i mało czasochłonnych w przygotowaniu (kambuz w sztormie - bezcenne)). Liczę na zainteresowanie wszystkich płynących.

Wysłano: 13.06.2013 22:41
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry







Możesz przeglądać tematy.
Nie możesz tworzyć nowych tematów.
Nie możesz odpisywać.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz kasować swoich wpisów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.
Nie możesz używać klas tematów.
Nie możesz korzystać z tagów HTML.
Nie możesz korzystać z podpisu/sygnatury.
Nie możesz tworzyć plików pdf.
Nie możesz korzystać z opcji wydruku.

[Wyszukiwanie zaawansowane]