Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo


Temat przeglądają:   1 anonim.






Jak oceniacie gulasz wołowy?
#1
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Pytanie z tytułu z serii podchwytliwych, bo to potem wachta kambuzowa musi zrobić, a wszyscy zjeść i się nie rozchorować.

Propozycja z serii "ze świeżyzny" oraz Weck lub Twist, do oceny i korekty:

GULASZ WOŁOWY

1. Mięso wieprzowe z łopatki kroimy w kostkę (na osobę przewidujemy równowartość jednego sporego plastra).
2. Pokrojone mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
3. Po obsmażeniu mięsa, w sosie pozostałym na patelni (tłuszcz + to, co wytopiło się z mięsa) podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki lub kostkę.
4. Po lekkim podsmażeniu cebulki dodajemy nieco papryki i soli, podlewamy całość nieco wodą i na małym ogniu dusimy (trzymamy ją kilka minut pod pokrywką), aż się zeszkli i odparuje większość wody.
-----
[Jeśli szykujemy gulasz w słojach, pakujemy mięcho do Twista, zalewamy sosem cebulowym i po zamknięciu gotujemy w łaźni wodnej ok. 1,5 godziny. Po wystygnięciu i schłodzeniu następnego dnia powtarzamy gotowanie, po którym dokręcamy słój. Po wystygnięciu podciśnienie powinno zassać pokrywkę (uszczelnić słoik, zabezpieczając przed dostaniem się bakterii).]

Przed podaniem do kubryku lub mesy gulasz z sosem należy doprawić odrobiną mąki lub śmietany z mąką (w wersji ubogiej może być mleko z mąką), zagotować razem, podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami zanim ostygnie.

Wysłano: 07.06.2013 18:00
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry







Możesz przeglądać tematy.
Nie możesz tworzyć nowych tematów.
Nie możesz odpisywać.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz kasować swoich wpisów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.
Nie możesz używać klas tematów.
Nie możesz korzystać z tagów HTML.
Nie możesz korzystać z podpisu/sygnatury.
Nie możesz tworzyć plików pdf.
Nie możesz korzystać z opcji wydruku.

[Wyszukiwanie zaawansowane]