Zgodnie z uchwałą ostatniego Zjazdu ZHP, Zespół ds. „opcji zero” przy GK ZHP zaczął opracowywać tekst jednolity regulaminu mundurowego, który przy tej okazji ma być pozbawiony błędów występujących w aktualnie istniejących, rozproszonych regulacjach oraz uzupełniony o elementy, które zostały przeoczone. Jednym z takich przeoczeń jest brak wzoru emblematu na nakrycia głowy dla wodniackich zuchów.
Z upoważnienia szefa Wydziału Wychowania Wodnego GK ZHP proszę o przedstawianie propozycji takiego emblematu, zachęcając jednocześnie do dyskusji w tym temacie. Do podsumowania dojdzie zapewne podczas spotkania kadr drużyn wodnych w Łodzi w połowie listopada 2014 roku - ostateczny projekt, aby mógł znaleźć się w regulaminie, musi być przesłany do Zespołu ds. „opcji zero” w drugiej połowie listopada.
Sądząc po obecnym zainteresowaniu tematem, skończy się, jak zawsze - z dniem ogłoszenia ujednoliconego regulaminu mundurowego pojawi się fala krytyki na temat dokumentu oraz gromy na autorów, że "nikt z nami nie konsultował", "nikt nie będzie respektował czegoś, co podważa nasze tradycje' itp., itd. Cóż, mam wrażenie, że "polskie piekiełko" w ZHP nie odbiega od tego ogólnokrajowego, a nawet "jest bardziej"...
We wcześniejszym regulaminie w ogóle nie było tych czapek. Pojawiły się w regulaminie sprzed roku i w nim było hasło, że emblemat, ale bez konkretów. Teraz nadszedł czas na powypełnianie luk i stąd pytanie Piotra. :)
W takim wypadku zrobić emblemat lilijki wodniackiej do przyszywania dla zuchów jednolicie. miejsce na przynależność i oznaki środowiska są na lewym ramieniu.
Oguras napisał(a): W takim wypadku zrobić emblemat lilijki wodniackiej do przyszywania dla zuchów jednolicie. Miejsce na przynależność i oznaki środowiska są na lewym ramieniu.
Emblemat na ramieniu, a nie czapce? Ale rozmawiamy właśnie o nakryciu głowy zuszków!
Tak wiem. Ja odpowiedziałem na pomysł noszenia znaczka gromady zuchowej na czapce. Myślę że emblemat powinien przedstawiać lilijkę wodniacką, bądź jej uproszczenie. Zuchy chyba nigdy nie nosiły na nakryciach głowy lilijki harcerskiej więc drugą opcją jest umieszczenie np. naszywki z samą kotwicą jeszcze w fazie produkcji czapki. Wtedy nie będzie problemów z przyszywaniem i umiejscowieniem. Jeśli zaakceptuje się naszywkę z lilijką wodniacką to może taki emblemat na filcu.
Ja rozumiem, że czapki jak inne elementy umundurowania produkować będzie kiedyś tam 4Ż... Może po prostu wyhaftowane logo ZHP, jak na zwykłych czapkach zuchowych albo lilijka z kotwicą?
Ja mam tylko jedno pytanie - a gdzie poza tym forum toczyła się dyskusja na ten temat? czy ktokolwiek oficjalnymi kanałami przekazywał jakiekolwiek projekty?
Alek napisał(a): Ja mam tylko jedno pytanie - a gdzie poza tym forum toczyła się dyskusja na ten temat? czy ktokolwiek oficjalnymi kanałami przekazywał jakiekolwiek projekty?
Nigdzie i wszędzie, Maćku. Zespół pracuje nad jednolitą redakcją regulaminu - z założenia nie zmienia merytorycznej strony zapisów. Aby jednak ułatwić sobie pracę, proszono harcerzy o ocenę obowiązujących regulacji 9zrozumiałość opisów, braki, niedopowiedzenia, błędy itp.). Jednym z przykładów może być serwis "Zapytaj", innym różne wątki na FB, czy wreszcie to forum. Tworząc tematy na tym forum staram się ułatwić zespołowi pracę - bo mogliby nie zauważyć, że jest np. luka w kwestii emblematu na czapę zuchową, graficznego rozwiązania oznaczeń poziomów kompetencji żeglarskich itd. (w zespole wodniaków wielu nie jest). Ja po prostu to wiem, bo niektóre sprawy wcześniej nie były doprecyzowane celowo, inne, to przeoczenie.
Podsumowując, zebranie uwag na pewno daje szansę na lepsza redakcje regulaminu. To, czy wszystkie uwagi zostaną przyjęte, to już decyzja Zespołu ds. "opcji zero".