Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo

Temat przeglądają:   1 anonim.

(1) 2 »

Projekt Ordynacji Wyborczej KHDWiŻ
Webmaster
Webmaster

Wyświetl informacje o użytkowniku
Poniżej zamieszczam propozycję ordynacji wyborczej KHDWiŻ. Będę zobowiązany, jeśli pojawią się uwagi, a bardzo kontent, gdy jedynie wyrazy zachwytu

ORDYNACJA WYBORCZA KIEROWNICTWA HARCERSKICH DRUŻYN WODNYCH I ŻEGLARSKICH

1. Ordynacja Wyborcza Kierownictwa Harcerskich Drużyn Wodnych i Żeglarskich (KHDWiŻ) określa zasady i tryb wyboru instruktorów ZHP specjalności wodnej i żeglarskiej, wchodzących w skład członków KHDWiŻ oraz Kierownika HDWiŻ.
2. Wybory składu KHDWiŻ odbywają się podczas Konferencji Wodnickiej.
3. Nad prawidłowym przebiegiem Konferencji nadzór sprawuje przewodniczący wybrany większością głosów uczestników Konferencji.
4. Nad prawidłowym przebiegiem wyborów nadzór sprawuje 3 osobowa Komisja wyborcza powołana z uczestników Konferencji z czynnym prawem wyborczym.
5. W Konferencji Wodniackiej mają prawo uczestniczyć wszyscy przedstawiciele środowisk wodnych i żeglarskich oraz instruktorzy i specjaliści zainteresowani tematyką wychowania wodnego w harcerstwie, przy czym:
1. W wyborach KHDWiŻ czynne prawo wyborcze posiadają:
a) po jednym przedstawicielu drużyny (załogi w modelu śląskim) specjalności wodnej lub żeglarskiej
b) po jednym przedstawicielu szczepu drużyn (drużyny w modelu śląskim) specjalności wodnej lub żeglarskiej
c) po jednym przedstawicielu retmanatu/sztormanatu hufca ZHP
d) piloci chorągwi ZHP
e) ustępujący Kierownik i instruktorzy (członkowie) KHDWiŻ
f) komendant (dyrektor) CWM GK ZHP
g) szef HKM w Gdyni
2. W wyborach KHDWiŻ bierne prawo wyborcze posiadają tylko czynni instruktorzy ZHP specjalności wodnej lub żeglarskiej, posiadający stały dostęp do internetu (bieżąca komunikacja mailowa oraz udział w naradach w formie telekonferencji np. Skype).
6. W skład KHDWiŻ może wchodzić od 2 do 7 instruktorów.
7. Współpracownikami KHDWiŻ z racji pełnionej funkcji są: piloci chorągwi ZHP, szef HKM w Gdyni oraz Dyrektor CWM GK ZHP.
8. Zgłoszenia instruktorów na członków KHDWiŻ są przyjmowane przez Komisję Wyborczą, poprzez wpisanie na listę wywieszoną w widocznym miejscu w sali obrad podczas Konferencji, do godziny uchwalonej w porządku obrad.
9. W przypadku, gdy po godzinie zamknięcia listy liczba, kandydatur jest mniejsza niż minimalny skład zespołu, do listy automatycznie zostają dopisani: Dyrektor CWM GK ZHP oraz szef HKM w Gdyni.
10. Wybory składu KHDWiŻ odbywają się po zakończeniu przyjmowania zgłoszeń i ogłoszeniu przez Komisję Wyborczą listy kandydatur.
11. Wybór następuje w drodze głosowania tajnego. W skład KHDWiŻ wchodzą kandydaci, którzy w głosowaniu uzyskali kolejno największą liczbę głosów.
12. Wybory do KHDWiŻ są prawomocne bez względu na liczbę uprawnionych instruktorów z czynnym prawem wyborczym biorących udział w głosowaniu.
13. Po ogłoszeniu przez Komisję wyników wyborów, nowy skład kierownictwa HDWiŻ udaje się na pierwsze posiedzenie pod kierownictwem przewodniczącego Komisji w celu ukonstytuowania zespołu i wyłonienia Kierownika Harcerskich Drużyn Wodnych i Żeglarskich.
14. Przewodniczący Komisji sporządza protokół z wyborów i pierwszego posiedzenia Kierownictwa, który przesyła do Naczelnika ZHP z wnioskiem o mianowanie.

Wysłano: 20.11.2010 22:14

Edytowany przez panwac dnia 21.11.2010, 0:13:06
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Odp.: Projekt Ordynacji Wyborczej KHDWiŻ
Lejwoda
Lejwoda

Jest podejrzenie, że zbierze się 5 druhów, zrobią sobie konferencję i ustalą własne sprawy. Nie jest opisane co to jest konferencja, kiedy jest zwoływana, kto ją może zwołać. Powinien na niej być delegat reprezentujący GK. Minimalny okres i sposób poinformowania delegatów o konferencji. W jaki sposób chcemy dotrzeć z informacją do wszystkich środowisk wodnych (wiele z nich nawet nie wie, że jest strona wodniacy.eu) nie wiem czy jest baza danych z drużynami naszej specjalności.

Wysłano: 21.11.2010 09:29
http://www.pajacyk.pl/index.php
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice
phm.Leon Suski HR można dodać KJ
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry

Reklama

W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry

Webmaster
Webmaster

Acha...
Leonie, dzięki za paczkę cennych uwag! Są różnego rodzaju, dlatego po kolei:
Cytat:

leon pisał(a)):
Jest podejrzenie, że zbierze się 5 druhów, zrobią sobie konferencję i ustalą własne sprawy.

A którz to tak sobie podejrzewa? Choć jest w tym trochę prawdy - bo jest kilka osób, które miast spokojnie siedzieć sobie na grzędach funkcji i trwać dostojnie ciągle majdruja w jakiś przepisach itp., przy konferencji tyż.
Cytat:

leon pisał(a)):
Nie jest opisane co to jest konferencja, kiedy jest zwoływana, kto ją może zwołać. Powinien na niej być delegat reprezentujący GK. Minimalny okres i sposób poinformowania delegatów o konferencji.

Mhmm...
A. Konferencja... zerknę i pomyślę. Bo to konferencja kadr wodnych, oczywistość, ale może trzeba to dobrze nazwać. Terminy zwołania (raz na rok, raz na dwa lata) też... choć nie pamiętam, jak to jest proponowane w projekcie koncepcji programowo-organizacyjnej specjalności wodnej - jeśli przyjąć, że docelowo ordynacja wejdzie jako załącznik do tamtego dokumentu, to wtedy powielanie treści nie ma sensu.

B. Czy delegat GK powinien być? Raczej tak, choć bardziej grzecznościowo. chyba, że GK zatwierdzi przepis stwierdzający, że Naczelnik jedynie potwierdza rozkazem wybory dokonywane przez wodniaków, że takie wybory dla Naczelnictwa będą wiążące. Bo na razie my sobie demokratycznie wskazujemy kandydatów, których... naczelnik może nie mianować.
Czy ktoś się pojawi? Nie wiem. GK wie o konferencji - z jedną z instruktorek rozmawiam regularnie, ostatni raz wczoraj. Czy wysłano oficjalne zaproszenie (imienne) do Naczelniczki i instruktorów GK? Nie wiem - nie wchodzę w kompetencje szefa KHDWiŻ. Wiem, że kilka osób bardzo by chciało zadać kilka trudnych pytań naszym władzom... to kolejne pytanie, czy nie wybiorą BŚP, zamiast gimnastykować się podczas odpowiedzi.

C. Sposób powiadomienia - to też zapis do ogólnych regulacji. W tym konkretnym przypadku informacja jest przesyłana poprzez serwisy (ten, także centralny i lokalne w środowiskach), mailami z GK do hufców (poszło, sprawdziłem) oraz prywatnymi kanałami.
Cytat:

leon pisał(a)):
W jaki sposób chcemy dotrzeć z informacją do wszystkich środowisk wodnych (wiele z nich nawet nie wie, że jest strona wodniacy.eu) nie wiem czy jest baza danych z drużynami naszej specjalności.

Z tego, co wiem ostatnie zestawienie drużyn specjalności wodnej było zrobione podczas spisu papierowego w 2007 roku. Później w systemie Ewidencja nie przewidziano takich pozycji do zestawień statystycznych. Miały być wprowadzone zmiany, ale do dziś nic nie wiem na ten temat.
W serwisie wodniacy uruchomiliśmy linkownię, by drużyny mogły tu zaistnieć. Niezależnie od tego kilka osób stara się sprawdzić aktualny stan drużyn wodnych, m.in. za pośrednictwem Facebook'a. Ale to znów nasza lokalna inicjatywa.

Wysłano: 21.11.2010 10:26
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Szara myszka
Szara myszka

Nie wymagajmy zbyt wiele.
Zagłębiając się Leonie w dodatkowe podpunkciki, terminy i odpowiedzialne osoby ( które jak zwykle bedzie trudno zebrac do kupy) za nowowymyślone wizje,nigdy nie dojdzie do wyborów KHDWiŻ.
Ma to być prosta , jasna i szybka w realizacji ordynacja i taka jest.
Mała kosmetyka i przyklepujemy.

Wysłano: 21.11.2010 14:36
phm Krzysztof Jędrzejczak
Retmanat Łódź Widzew

Lejwoda
Lejwoda

Cytat:

panwac pisał(a)):
Z tego, co wiem ostatnie zestawienie drużyn specjalności wodnej było zrobione podczas spisu papierowego w 2007 roku. Później w systemie Ewidencja nie przewidziano takich pozycji do zestawień statystycznych. Miały być wprowadzone zmiany, ale do dziś nic nie wiem na ten temat.
W serwisie wodniacy uruchomiliśmy linkownię, by drużyny mogły tu zaistnieć. Niezależnie od tego kilka osób stara się sprawdzić aktualny stan drużyn wodnych, m.in. za pośrednictwem Facebook'a. Ale to znów nasza lokalna inicjatywa.

W miarę możliwości przekopuję się przez dane spisowe i trafiam na część środowisk - a innych już nie ma (przynajmniej zgodnie ze stanem aktualizacji stron hufców). Jest dość dużo zmian w tej dziedzinie, i przydałoby się, aby jednak taki oficjalny spis powstał, bo po wyszukiwanych internetowo danych się nie doliczymy. Mozolne jest przeszukiwanie - robię to w wolnych chwilach mając nadzieję, że stan przedstawiony na stronach hufca jest w miarę zaaktualizowany - drużyn zawsze może być więcej, a może być mniej..
Na własną rękę znalezionym wysłałam też informacje o konferencji (to, że informacje poszły do hufca, nie znaczy, że dojdą do właściwych jednostek... - co z tego, że informacja będzie wisiała na tablicy skoro ktoś może ją przeoczyć, ktoś inny zabrać etc.?)

Wysłano: 21.11.2010 16:16

Szara myszka
Szara myszka

Jest w tym racja że w hufcu może zaginąć, i pytanie czy informacja poszła do wszystkich hufców? Myślę że zainteresowana osoba która mimo to chciała by się pojawić na takiej konferencji znajdzie on niej informację na wodniacy.eu bądź jeśli nie wie o istnieniu tej strony to poprzez zhp.pl, gdzie można o tym informację znaleźć.

Wysłano: 21.11.2010 20:10

Webmaster
Webmaster

Miała być rozesłana do wszystkich - tak mi obiecała szefowa promocji GK ZHP. Sprawdziłem wybiórczo i zakładam, że w odróżnieniu od zeszłego roku w tym nie było problemów (inaczej sam bym rozesłał informację).

Co do samego informowania: rok temu umówiliśmy się, że WODNIACY zostaną przywróceni społeczności wodnej i będą jej służyć. Tak się stało, serwis działa, można z niego korzystać...
...ale nikt nie przeczyta za kogoś, tak samo nikt nie będzie opisywał, co się dzieje poza jego środowiskiem działania. Pokolenie Facebooka przywykło, że wszystko dostaje na tacy, ale i tam musiało choć raz coś napisać, np. podczas rejestracji.

Wysłano: 21.11.2010 20:25
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Lejwoda
Lejwoda

Osobiście odwiedzam stronę zhp.pl, ale znam ludzi, którzy robią to rzadziej niż rzadko (jakkolwiek to brzmi, ale jest prawdziwe... jeden druh skwitował, że nie lubi strony zhp, bo przypomina mu stronę ZUSu - nie wiem skąd to skojarzenie) . A jeśli nie znajdą info na głównej stronie Związku, nie wejdą tu, nie będą mieli czasu pójść do hufca zobaczyć to na tablicy ogłoszeń, to zawsze mają maila. Jednakże nie spamujmy już tutaj, od naszych kuluarowych rozmów mamy gadu-gadu :p

Wysłano: 21.11.2010 20:30

Lejwoda
Lejwoda

Cytat:

panwac pisał(a)):
A którz to tak sobie podejrzewa? Choć jest w tym trochę prawdy - bo jest kilka osób, które miast spokojnie siedzieć sobie na grzędach funkcji i trwać dostojnie ciągle majdruja w jakiś przepisach itp., przy konferencji tyż.

Dzisiaj jest kilaka tych osób, o których piszesz, jutro może znaleźć się kilka innych, które będą chcieli tych pierwszych uciszyć ich własną bronią. Nowy dokument powinien temu zapobiec
Cytat:

A. Konferencja... zerknę i pomyślę. Bo to konferencja kadr wodnych, oczywistość, ale może trzeba to dobrze nazwać.

Oczywistość dla Ciebie nie jest oczywista dla wszystkich. Znając stosunek władz ZHP do ruchu wodnego to dla naszego dobra jest dokładne określenie takich szczegółów. Zwłaszcza kto, kiedy i w jakim trybie może ją zwołać.
Cytat:
Terminy zwołania (raz na rok, raz na dwa lata) też... choć nie pamiętam, jak to jest proponowane w projekcie koncepcji programowo-organizacyjnej specjalności wodnej - jeśli przyjąć, że docelowo ordynacja wejdzie jako załącznik do tamtego dokumentu, to wtedy powielanie treści nie ma sensu.
Ma sens, bo jakiś mądry druh może tamten dokument unieważnić i zostaniemy z ręką w nocniku
Cytat:

B. Czy delegat GK powinien być? Raczej tak

Nie raczej a na pewno. Nie musi przyjechać nikt z Konopnickiej. Może to być jakikolwiek instruktor mianowany przez naczelnika, tak by nie było potem wymówki, że nie zatwierdzą naszych ustaleń.
Cytat:
Czy wysłano oficjalne zaproszenie (imienne) do Naczelniczki i instruktorów GK? Nie wiem - nie wchodzę w kompetencje szefa KHDWiŻ.

Na stronie ZHP.pl jest zaproszenie od kierownictwa (nie kierownika) podpisane przez
"hm. Piotr Nowacki
pilot Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor KHDWiŻ GK ZHP" Moim zdaniem to On powinien dopilnować, aby wszyscy zainteresowani byli powiadomieni.

Cytat:
C. Sposób powiadomienia - to też zapis do ogólnych regulacji.

Ordynacja to ordynacja i nie powinno w niej być odnośników do ogólnych regulacji. Powinna być całościowym dokumentem- tak by nie było niejasności, które potem nam wszystkim będzie odbijała się czkawką. W poniedziałek zwoła sobie ktoś konferencję, która odbędzie się we czwartek gdzieś na krańcu kraju- tak by nikt nie mógł przyjechać, a potem nam powie, że wszystko było zgodnie z ordynacją.
Może zdarzyć się też, że stwierdzi iż nie ma bazy danych drużyn wodnych i roześle informację jedynie do hufców, które nawet nie zdążą nas poinformować i to też odbędzie się zgodnie z ordynacją.
Jeśli coś robimy nie róbmy byle czego, tak aby tylko było

Wysłano: 21.11.2010 21:06

Lejwoda
Lejwoda

UPS.Coś namieszałem :)nie mam uprawnień do edycji, ani skasowania tego co narobiłem- Sorry. Jeśli możecie to pomóżcie, albo skasujcie.

Wysłano: 21.11.2010 21:09
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice

Webmaster
Webmaster

Cytat:

leon pisał(a)):
UPS.Coś namieszałem :)nie mam uprawnień do edycji, ani skasowania tego co narobiłem- Sorry. Jeśli możecie to pomóżcie, albo skasujcie.

poprawiłem... wystarczy pamiętać, że w bbCode znak cytatu quote otwierający jest w kwadratowym nawiasie, a zamykający w kwadratowym nawiasie z ukośnikiem:
[quote]cytat[/quote]

Co do Twoich przemyśleń:

1. Nowe dokumenty powinny zapobiec majdrowaniu. Dlatego pracujemy nad kompletem: projektem Koncepcji Programowo-Organizacyjnej, założeniami dla CWM, Ordynacją... Dwa ostatnie pomysły sa już w Tawernie, pierwszy został rozesłany do kilku mądrych druhów, aby wyłapali niezręczności wersji "alfa" - Wiktor na pewno tez go tu wstawi.

2. Definicja konferencji powinna znaleźć się w dokumencie podstawowym, zdecydowanie.

3. W przypadku unieważnienia dokumentu posiadającego załączniki, całość traci moc (załącznik nie staje się dokumentem głównym).

4. Przesłałem wiadomość do serwisu ZHP oraz do rozesłania do hufców. Mogę starać się, sprawdzić, czy nasz szef zaprosił władze, choć to trochę niezręczne - zakładam, że dla niego oczywistość. Inna rzecz, czy ktokolwiek zostanie oddelegowany - na to nie mamy żadnego wpływu.

5. Ta ordynacja, to próba określenia sposobu przeprowadzenia wyborów, a nie całej konferencji, zjazdu, czy jak to zwać. Żeby było sprawnie...
Można by było nic nie projektować, a potem odwołać się do regulacji ogólnych obowiązujących w ZHP. Przegłosować każdy element szczegółowy i już... to tylko dodatkowe 45 minut, może godzina... czyli wystarczy, by nie zrobić warsztatów, albo dyskusji panelowych z braku czasu.
Zgadzam się, że dokumenty powinny być precyzyjne, ale pamiętajmy - spotykamy się m.in. po to, by na konferencji przyjąć ich ostateczne wersje i przesłać do zatwierdzenia GK. Czyli na tej konferencji i tak opieramy się na regulacjach obowiązujących, w ramach których możemy proponować szczegółowe rozwiązania.

Staramy się przygotować materiał rzetelnie - m.in. po to poddajemy go publicznej debacie. I po to dyskutujemy - tu jest czas.

Wysłano: 21.11.2010 21:46
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Szara myszka
Szara myszka

- kto usunął z projektu ordynacji mój punkcik dotyczący większej liczby zgłoszonych kandydatów na KDWiŻ niż 7 ???

Wysłano: 12.12.2010 19:41
phm Krzysztof Jędrzejczak
Retmanat Łódź Widzew

Webmaster
Webmaster

Cytat:

rudzik pisał(a)):
- kto usunął z projektu ordynacji mój punkcik dotyczący większej liczby zgłoszonych kandydatów na KDWiŻ niż 7 ???

A to nie Ty? Jakoś tak pamiętam, że w fazie wstępnej (przed zamieszczeniem propozycji tu, na forum) doszło do redukcji argumentowanej potrzebą sprawnego, zwartego zespołu roboczego (nie mylić z pilotami, szefem CWM i HKM, którzy wchodzą do KHDWiŻ jako współpracownicy) i... nie zaoponowałeś... kiedy dostałeś materiał ostateczny do wydruku też nie.

A bardziej serio, po konferencji można stwierdzić, że to decyzja delegatów na konferencji - bo to konferencja uznała, że skład najbliższej kadencji ma być pięcioosobowy.

Wysłano: 13.12.2010 07:54
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Lejwoda
Lejwoda

Faktycznie tak wybraliśmy:D
A korzystając z chwili... życzę świeżowybranemu Kierownictwu wieeeluu sukcesów ^^ :)

Wysłano: 13.12.2010 14:39

Cicha woda
Cicha woda

To jeszcze mój kamyczek do tego ogródka:), w kwestii nomenklaturowej: w punkcie 5, podpunkt 1, odnośnik g - jest: szef HKM w Gdyni, a powinno być komandor HKM w Gdyni. Harcerski Krąg Morski zawsze na swym czele miał komandora, a nie szefa.

Wysłano: 22.12.2010 09:58

Webmaster
Webmaster

Mhmm, trzeba to będzie wprowadzić jako jedną z poprawek do pakietu dokumentów opisującego specjalność wodną - takie zadanie dostał skład przyszłego kierownictwa w drodze delegacji na konferencji.

Wysłano: 22.12.2010 10:25
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Lejwoda
Lejwoda

Komodor- osoba dowodząca kilkoma jednostkami (jeszcze nie admirał)niekiedy też stopień, ale nam chodzi o funkcję. Czyli zgodnie z morską nomenklaturą aby nosić miano komodora trzeba dowodzić kilkoma kapitanami, a nie być jedynym dowódcą na pojedynczej jednostce. Chyba, że jest to krąg składający się z kilku kręgów, wówczas jak najbardziej można nazwać szefa czegoś takiego komodorem.

Wysłano: 22.12.2010 10:41
Zło dobrem zwyciężaj
10HDŻ Katowice

Webmaster
Webmaster

Jeśli dobrze pamiętam, w przeszłości mieliśmy Komodora ZHP i komandorów klubów. Muszę sięgnąć do starych dokumentów.

Wysłano: 22.12.2010 11:11
hm. Piotr Nowacki kpt.j.

Lejwoda
Lejwoda

„Ordynacja wyborcza Kierownictwa Harcerskich Drużyn Wodnych i Żeglarskich” – propozycja Michała SADOWSKIEGO
I. Sejmik środowisk wodnych ZHP.

1. Sejmik decyduje w najważniejszych kwestiach dotyczących kierunku rozwoju harcerskiego wodniactwa praz wybiera skład Kierownictwa Harcerskich Drużyn Wodnych ZHP.
2. Sejmik odbywa się raz na cztery lata.
3. W okresie pomiędzy zjazdami odbywają się coroczne Konferencje Wodne, których rolą jest szeroka wymiana poglądów wśród środowisk wodnych ZHP.
4. Organizatorem Sejmiku i Konferencji Wodnej każdorazowo jest Kierownictwo Harcerskich Drużyn Wodnych i Żeglarskich, które może w tym zakresie współdziałać z referatami chorągwianymi.
5. KHDWiŻ odpowiada za listowne poinformowanie wszystkich Komend Chorągwi i Pilotów Chorągwi, oraz dodatkowo środowisk wodnych z wykorzystaniem stron internetowych ZHP o terminie Sejmiku.
6. Nadzwyczajny Sejmik może zostać zwołany z inicjatywy Kierownika HDWiŻ, minimum trzech członków kierownictwa HDWiŻ, Naczelnika ZHP, 2/3 Pilotów Chorągwi.
7. W sejmiku z czynnym prawem wyborczym udział biorą:
a. Po jednym przedstawicielu drużyny (załogi w modelu śląskim) specjalności wodnej lub żeglarskiej.
b. Po jednym przedstawicielu Szczepu (drużyny w modelu śląskim) specjalności wodnej lub żeglarskiej.
c. Po jednym przedstawicielu retmanatu/sztormanatu hufca.
d. Piloci Chorągwi bądź upoważnieni imiennie przez Pilota przedstawiciele.
e. Ustępujący Kierownik i członkowie kierownictwa harcerskich drużyn wodnych i żeglarskich.
f. Komendant (Dyrektor) CWM GK ZHP.
g. Komandor Harcerskiego Kręgu Morskiego.
Definicja tzw. modelu śląskiego znajduje się w dokumencie pn. „Organizacja wychowania wodnego i morskiego w ZHP”.
8. Bierne prawo wyborcze przysługuje czynnym instruktorom ZHP specjalności wodnej i żeglarskiej.
9. W sejmiku z głosem doradczym mogą uczestniczyć przedstawiciele wszystkich środowisk wodnych i żeglarskich ZHP.
10. W sejmiku w charakterze gości z głosem doradczym mogą uczestniczyć wszystkie osoby związane z szeroko pojętym wychowaniem wodnym i gospodarką morską,
11. Nad prawidłowością przebiegu Sejmiku czuwa przedstawiciel Głównej Kwatery.
12. Delegaci na początku obrad wybierają ze swego grona przewodniczącego obrad, protokolanta/sekretarza oraz Komisję Wyborczą.
13. Wszystkie głosowania z wyjątkiem wyboru kierownictwa odbywają się w trybie jawnym, chyba że przynajmniej jeden z delegatów złoży wniosek o przeprowadzenie głosowania w trybie tajnym.

II. Komisja Wyborcza

14. Komisja Wyborcza liczy trzech członków w tym przewodniczącego.
15. Członkami Komisji Wyborczej mogą być delegaci z czynnym prawem wyborczym.
16. Komisja wyborcza czuwa nad przebiegiem wszystkich głosowań podczas Sejmiku.
17. Komisja Wyborcza po wybraniu ze swego grona przewodniczącego ogłasza zebranym delegatom godzinę rozpoczęcia i godzinę zakończenia przyjmowania zgłoszeń od kandydatów na członków KHDWiŻ, z zastrzeżeniem iż czasokres od rozpoczęcia do zakończenia przyjmowania zgłoszeń nie może być krótszy jak godzina zegarowa.
18. W czasie nie dłuższym jak 30 minut od zamknięcia listy kandydatur Komisja wywiesza listę nazwisk w miejscu publicznie widocznym na terenie Sali obrad.

III. Kierownictwo Harcerskich Drużyn Wodnych i Żeglarskich ZHP

19. Skład kierownictwa liczy od 3 do 7 osób. Decyzję w kwestii wielkości składu kierownictwa podejmują delegaci na Sejmik w formie uchwały.
20. Współpracownikami KHDWiŻ z racji pełnionych funkcji są: Piloci Chorągwi ZHP, Komandor HKM oraz Komendant (Dyrektor) CWM GK ZHP.
21. W przypadku, gdy po godzinie od zamknięcia listy, liczba kandydatur jest mniejsza niż minimalny skład zespołu do listy automatycznie zostają dopisani: Komendant (Dyrektor) CWM GK ZHP oraz Komandor HKM.
22. Każdy kandydat ma prawo zaprezentować swoją osobę zgromadzonym delegatom.
23. Do KHDWiŻ wchodzą instruktorzy, którzy uzyskali kolejno największą liczbę głosów.
24. Wybory do KHDWiŻ są prawomocne, bez względu na liczbę uprawnionych do głosowania instruktorów.
25. Instruktorzy wybrani do składu kierownictwa muszą wyrazić zgodę na członkostwo w KHDWiŻ.
26. Po uznaniu wyborów za ważne i ogłoszeniu ich wyników, nowo wybrani członkowie KHDWiŻ udają się na pierwsze posiedzenie celem ukonstytuowania się i wybrania ze swego grona Kierownika.
27. Nowo wybrani członkowie KHDWiŻ w terminie nie dłuższym jak 30 dni od ogłoszenia wyników wyborów muszą przyjąć regulamin pracy.
28. W terminie nie dłuższym jak 14 dni od zakończenia wyborów, Przewodniczący obrad wspólnie z Przewodniczącym Komisji Wyborczej przedstawiają Głównej Kwaterze protokół z Sejmiku oraz protokół z pierwszego posiedzenia nowo wybranego kierownictwa HDWiŻ wraz z wnioskiem o powołanie w rozkazie nowego Kierownictwa Harcerskich Drużyn Wodnych i Żeglarskich ZHP.

Wysłano: 19.01.2011 23:27
pwd. Michał Sadowski
Instruktor Szczepu 7 BDH "Zielona Siódemka"
Pilot Chorągwi Kujawsko-Pomorskiej ZHP
członek Kierownictwa Drużyn Wodnych i Żeglarskich ZHP

Lejwoda
Lejwoda

Powyższa wersja jest jeszcze wersją roboczą, uregulowania wymagają kwestie m.in. wygaśnięcia mandatu członka KHDWiŻ oraz ewentualnego dokoptowania do składu KHDWIŻ nowych członków w czasie pomiędzy zjazdami.
Zapewne niektórzy z Was wysuną argumenty, że moja propozycja jest zbyt formalna i byłaby słuszna w sytuacji kiedy bylibyśmy samodzielnym stowarzyszeniem.
Uważam jednak, iż dobrze przygotowany dokument będzie gwarancją stabilności i uniemożliwi ewentualne niewłaściwe interpretowanie zapisów dokumentu.
Dlatego proszę o uwagi i sugestie do tego dokumentu.

Wysłano: 20.01.2011 01:26
pwd. Michał Sadowski
Instruktor Szczepu 7 BDH "Zielona Siódemka"
Pilot Chorągwi Kujawsko-Pomorskiej ZHP
członek Kierownictwa Drużyn Wodnych i Żeglarskich ZHP

Możesz przeglądać tematy.