Na forum dyskusyjnym ZHP pojawił się "wątek w wątku", w którym autor pytał, czy jest dopuszczalne w drużynie wodnej tzw. marynarskie spocznij. Temat mnie zaciekawił, dlatego pozwolę sobie na inne pytanie: czy w Waszych drużynach trzymacie się ściśle zapisów Regulaminu musztry, służby wartowniczej i wewnętrznej, czy może w odniesieniu do Postawy swobodnej (przyjmowanej m.in. na komendę SPOCZNIJ) robicie odstępstwo? Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi.
Używamy "wodniackiego" spocznij, ale jedynie podczas wewnętrznych zajęć, imprez drużyny. Gdy bierzemy udział w hufcowych, chorągwianych itd., stoimy na spocznij normalnie.
Prosisz i masz skrót - nie chronologiczny, a tematyczny: Cytat:
Regulamin musztry ZHP "Postawa swobodna jest formą odpoczynku harcerza. Przyjmując postawę swobodną, wysuwa się energicznie lewą nogę do przodu, o połowę długości stopy. Ciężar spoczywa na prawej nodze. Ręce opuszczone swobodnie. W tej postawie harcerz może poprawiać umundurowanie, zmieniać położenie nóg. Drużyny zwyczajowo mogą przyjmować odmienną postawę swobodną, np. w lekkim rozkroku ze skrzyżowanymi rękami z tyłu tułowia. Dotyczy to tylko zbiórek w gronie drużyny/szczepu i nie może mieć miejsca w czasie innych wystąpień".
Cytat:
wroobel tzw. "wodniackie spocznij" - z pozycji "baczność" polega na odstawieniu lewej nogi w bok (w lewo) tak by stanąć w rozkroku na szerokość ramion (czyli w przypadku wędrowników ~0,5 m) jednocześnie przenosząc ramiona za plecy dłonią chwycić za drugą dłoń lub nadgarstek i oprzeć je na krzyżu. Powrót z "wodniackiej" pozycji swobodnej do pozycji zasadniczej następuje po komendzie "baczność" i polega na dołączeniu lewej stopy do prawej i powrocie dłoni na pionowe szwy nogawek spodni.
Cytat:
Leon "Wodniackie spocznij" nie jest wodniackie a raczej "amerykańskie" i stosuje je wiele środowisk nie związanych z wodą zapatrzonych w Rambo, Rangersów, czy innych amerykańskich bohaterów. Proszę nie nazywać tej postawy "wodniacka" bo nie wszystkie wodne środowiska ją stosują[..]Brak takiej postawy w polskiej tradycji.
Cytat:
Maciek P aktualnie postawa swobodna w regulaminach polskich służb mundurowych przewiduje postawę "amerykańską" o ile nie jest to sytuacja oficjalna (np. uroczystości państwowe).
Cytat:
miachałsadowski W marynarce wojennej, w rozkroku stajemy jedynie podczas parady burtowej na okręcie. Ze względów czysto praktycznych. Łatwiej utrzymać równowagę!
Cytat:
oguras zaskoczyła mnie trochę ta [Leona] wypowiedź. Od razu skieruję się do części ze wzorami od amerykanów - nie zgadzam się. W tradycji Marynarki Wojennej WP jest to od dawien dawna. [..]śmiało mogę powiedzieć że na Dolnym Śląsku większość drużyn naszej specjalności stosuje "żeglarskie spocznij"
Cytat:
wroobel na pierwszej zbiórce dowiedziałem się, że u nas obowiązuje tzw. "wodniackie spocznij". Przyznam, że przez lata w drużynie nikt nie poruszał "problemu Rambo" choć wtedy faktycznie już był taki film. Wszyscy w uzasadnieniu skupiali się na kwestii równowagi na pokładzie.
Cytat:
panwac Jako stary dziad potwierdzam, że w drugiej połowie lat 70-tych (!) na zajęciach z musztry uczono nas jej PORZĄDNIE w oparciu o regulamin z tą jedną różnicą, że SPOCZNIJ było ["wodniackie"].
Cytat:
Leon z tego co wiem 10 HDŻ [drużyna Leona] jest chyba jedyną DW na Śląsku nie robiącą "pajacyka" na spocznij.
Cytat:
Leon Regulamin musztry ZHP jest w tej materii bardzo dobry i spójny z polską tradycją.
Cytat:
wroobel dla dzieciaków [ze względów zdrowotnych] ważne jest to co przytoczył Leon, aby stojąc na "spocznij" mogły zmieniać obciążenie nogi! A tam gdzie ceremoniał nie wymusza mogły stać na symetrycznie obciążonych nogach. Jeśli faktycznie jest to cytat z obowiązującego regulaminu z 1997(?) roku to nie mam żadnych uwag.
Cytat:
michałsadowski Co do musztry w ZHP, mam mieszane uczucia. Jestem w zasadzie przeciwnikiem regulowania jej wewnętrznymi regulaminami. Nigdy nie będzie unifikacji w tym zakresie. Nauka musztry w wojsku trwa dosyć długo, w ZHP nie ma zbyt wielu ludzi znających musztrę ani czasu na takie dość męczące treningi. [..]Dlatego wprowadzanie jakichkolwiek odgórnych regulacji moim zdaniem jest bezcelowe.
Cytat:
stary wędrowiec dokładne określenie w regulaminach zacznie zapobiegać występowanie takich sytuacji. Nie możemy wymagać znajomości czegoś czego nie ma gdzieś zapisanego.
Jakie to szczęście, że udało się zarchiwizować niektóre wątki z forum ZHP - mam przeczucie, że podzieli ono los innych serwisów społecznościowych, jakie w przeszłości działały w domenie zhp.pl (Łatwopalni itp.).