Temat: Odp.: 15 sposobów na makaron przez Helena dnia 23.06.2013, 18:33:12
Makarony na słodko bym sobie darowała - zwłaszcza, jeśli będzie chłodno. Nie dają dużo energii, szybko się spalają, chyba nie służą za bardzo chorującym. Rzeczy "na ostro" też.
Jeśli chodzi o inne, to pamiętajmy, że nie mamy piekarnika, a palniki zapewne tylko dwa. W dodatku bujające się (gdy jesteśmy na morzu), nieraz mocno.
Ze względu na konieczność trzymania talerza/miski, lepiej planować dania, które da się zjeść tylko jednym sztućcem (choć da się jeść nożem i widelcem, ale trzeba się starać, a dla tych, co cierpią na morzu, to może być ostatnia rzecz, której pragną).
Z makaronów proponuję:
1. Carbonarę składniki na 12 osób: ok. 1,5kg makaronu (penne, tagliatelle albo inny) ok. 500-600g wędzonego boczku (dobry - długo się trzyma, zwłaszcza taki zapakowany próżniowo) 9 jajek (żółtek) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 300ml białego wina (wiem, wiem, PanWacu, martwisz się tym białym winem) 4 łyżki startego parmezanu 750ml śmietany zioła
2. Makaron z zielonym pesto i kurczakiem (łatwe do przygotowania!) składniki dla 12 osób: ok. 1,5-2kg makaronu ok. 1,2-1,5 kg fileta z piersi kurczaka 2 słoiczki zielonego pesto zioła
3. Makaron z kurczakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami: - 1,5kg makaronu - 1,2-1,5 kg fileta z piersi kurczaka - 2 słoiczki czarnych albo zielonych oliwek - 2 słoiczki suszonych pomidorów - zioła - oliwa (może być ta z pomidorów)
4. Makaron z kurczakiem, cukinią, pomidorem i słonecznikiem: - 1,5kg makaronu - 1,2-1,5 kg fileta z piersi kurczaka (może być trochę mniej) - 3 cukinie - 4-6 pomidorów - oliwa - pestki słonecznika do posypania - zioła
|