|
"Kurczę po żeglarsku" według kolegi Romana Z. | Temat: "Kurczę po żeglarsku" według kolegi Romana Z. przez panwac dnia 18.06.2013, 17:53:52
Trafiłem przypadkiem, rozsyłając informacje o naszych tegorocznych rejsach na TTSR. Przeczytałem i... cóż, nie wiem, czy uda się to przygotować na rejsach (może być problem ze składnikami), ale warto zapamiętać na zimowe wieczory. 
Cytat:Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka wina czerwonego, dodając pół litra rumu i pół litra grogu.
Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej! Więc idealny na przygotowanie nawet w ciasnym kambuzie !
Kurczaka możliwie jak najszybciej wywalamy za burtę bo jest ... w smaku. Ale... Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
|
|