Temat: Obiady - wariacje bekonowo-makaronowo-pyrowe przez Rewela dnia 17.06.2013, 18:59:32
Pieczone ziemniaki
-ziemniaki, -kiełbasa, -boczek, -marchewka, -cebula, -pieprz, -papryka mielona, -sól
Wszystkie składniki trzeba pokroić w plasterki (oprócz przypraw , wziąć spory garnek włożyć do środka folie aluminiowa (można pominąć, będzie więcej mycia) na dno włożyć ziemniaków tak żeby przykryć dno i jeszcze trochę, na to dać boczek, potem marchewkę, ziemniaki, kiełbasę, ziemniaki, cebule, boczek, ziemniaki itd. itp. Generalnie ziemniaki co warstwę lub dwie, najważniejsze żeby boczek był jak najniżej żeby się stopił i posłużył za tłuszczyk do smażenia Każdą warstwę ziemniaków sypać, pieprzem, papryka i sola. Jak już braknie garnka to przykryć (można ubić bo i tak się zmniejszy ilość), gotować aż te ziemniaki na wierzchu będą ok, co jakiś czas złapać za garnek i potrzepać oby się lekko wymieszało w środku (ale pierwszy raz jak już będzie dobrze podpieczone). Jest ekstra, można dać inne rzeczy. Nie dawajcie papryki, ogórków ani pomidorów bo totalnie nic z nich nie zostaje poza wstrętna skórką.
|