Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo
Zawartość raportu:*
Kod potwierdzający*

Kliknij tutaj, aby odświeżyć obrazek, jeśli nie jest wystarczająco czytelny.


Wpisz znaki widoczne na obrazku
Kod rozróżnia małe i wielkie litery
Liczba prób, które możesz wykonać: 3
 

Français soupe à l'oignon - łatwo, a wykwintnie ;)

Temat: Français soupe à l'oignon - łatwo, a wykwintnie ;)
przez Tadam dnia 9.06.2013, 23:03:23

Zupa cebulowa po francusku!

Składniki dla 6 osób:

8 cebul
1.5 litra wody
2 łyżeczki cukru
2 lampki białego wina
2 kostki rosołowe
Podstawowe przyprawy

Przygotowanie:
1. Cebule kroimy w półksiężyce i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż się zeszklą.
2. W międzyczasie wstawiamy wodę by ta miała szansę się zagotować.
3. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej nasze zeszklone cebulki. Gotujemy 7 minut.
4. Wrzucamy 2 kostki rosołowe. Gotujemy 3 minuty
5. Doprawiamy zupę solą i pieprzem (i czym tam jeszcze chcemy)
6. Wlewamy 2 lampki białego wina
7. Rozgrzewamy małą patelnię, wrzucamy na nią cukier i roztapiamy do karmelu (Nie mieszamy go niczym bo się przyklei!). Kiedy otrzymamy karmel należy dolać go do zupy. Jest to łatwe tylko pozornie, z doświadczenia można to zrobić wyłącznie 'oblewając' patelnię z karmelem zupą. Jeśli ktoś zna lepszą metodę to bardzo chętnie ją poznam...

8. Voila! Podawać z grzankami (najlepiej czosnkowymi)

Polecam! Smaczne i proste :)