|
Français soupe à l'oignon - łatwo, a wykwintnie ;) | Temat: Français soupe à l'oignon - łatwo, a wykwintnie ;) przez Tadam dnia 9.06.2013, 23:03:23
Zupa cebulowa po francusku!
Składniki dla 6 osób:
8 cebul 1.5 litra wody 2 łyżeczki cukru 2 lampki białego wina 2 kostki rosołowe Podstawowe przyprawy
Przygotowanie: 1. Cebule kroimy w półksiężyce i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż się zeszklą. 2. W międzyczasie wstawiamy wodę by ta miała szansę się zagotować. 3. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej nasze zeszklone cebulki. Gotujemy 7 minut. 4. Wrzucamy 2 kostki rosołowe. Gotujemy 3 minuty 5. Doprawiamy zupę solą i pieprzem (i czym tam jeszcze chcemy) 6. Wlewamy 2 lampki białego wina 7. Rozgrzewamy małą patelnię, wrzucamy na nią cukier i roztapiamy do karmelu (Nie mieszamy go niczym bo się przyklei!). Kiedy otrzymamy karmel należy dolać go do zupy. Jest to łatwe tylko pozornie, z doświadczenia można to zrobić wyłącznie 'oblewając' patelnię z karmelem zupą. Jeśli ktoś zna lepszą metodę to bardzo chętnie ją poznam...
8. Voila! Podawać z grzankami (najlepiej czosnkowymi)
Polecam! Smaczne i proste :)
|
|