|
Kuskus, czyli szybko, smacznie i sycąco | Temat: Kuskus, czyli szybko, smacznie i sycąco przez Helena dnia 9.06.2013, 19:10:16
Mój nowy-stary przyjaciel to kuskus. Niezastąpiony w górach (i na morzu), bo w przeciwieństwie do innych kasz nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Moja propozycje wykorzystania go:
1. Obiadowo kuskus (1 opakowanie na 3-4 osoby) filet z piersi kurczaka (powiedzmy, 100g na osobę) suszone pomidory (pół słoika) czarne oliwki (słoiczek) chutney wieloowocowy (1/3-1/2 słoika na 3 opakowania kuskusu) oliwa zioła i insze przyprawy
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić. Jak będzie gotowy, dodać pocięte na ćwiartki oliwki i suszone pomidory (też pocięte). Kurczaka pociąć na paseczki, obsypać ziołami, usmażyć na oliwie, razem z oliwą wrzucić do miski z kuskusem. Wszystko razem wymieszać i dodać chutneya do smaku. Gotowe :)
2. Deserowo: kuskus miód rodzynki ew. orzechy
Z kuskusem postąpić jak poprzednio - zalać wodą. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Rodzynki odsączyć, wymieszać z kuskusem. Dodać miód i orzechy. Gotowe :)
|
|