Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo
Zawartość raportu:*
Kod potwierdzający*

Kliknij tutaj, aby odświeżyć obrazek, jeśli nie jest wystarczająco czytelny.


Wpisz znaki widoczne na obrazku
Kod rozróżnia małe i wielkie litery
Liczba prób, które możesz wykonać: 3
 

Jesteśmy na morzu, jedzmy ryby, czyli tuńczyk w śmietanie.

Temat: Jesteśmy na morzu, jedzmy ryby, czyli tuńczyk w śmietanie.
przez Tadam dnia 8.06.2013, 18:24:50

Proste, sprawdzone, szybkie, smaczne i bardzo sycące czyli takie jakie powinno być jedzenie na morzu :)

Trudno określić dokładne proporcje składników, bo jak by nie było to zawsze będzie dobrze - gdyby coś zostało to są to rzeczy, które zawsze można wykorzystać w inny sposób.

Składniki (dla 3-4 głodnych osób)
-3-4 puszki tuńczyka
-1kg makaronu wszelkiego pokroju (łazanki, świderki - wszystko jedno)
-kilka ząbków czosnku (ilość zależy od gustu załogantów)
-pół litra śmietany 18%

Przygotowanie:
1. Czosnek kroimy na drobne kawałki, w między czasie wstawiamy wodę na makaron.
2. Pokrojony czosnek podsmażamy w garnku na oliwie (może być olej).
3. Wstawiamy makaron gdy zagotuje się woda
4. Kiedy makaron zacznie się gotować do wcześniej podsmażonego czosnku wrzucamy tuńczyka, przerzucamy go przez cały czas tak aby nie zaczął się smażyć. Podgrzewamy go sprawdzając ręką czy jest ciepły.
5. Po ugotowaniu się makaronu odsączamy go i wrzucamy do tuńczyka z czosnkiem (lub na odwrót).
6. Dodajemy śmietanę. Im więcej tym całość będzie bardziej "mokra" - zależnie od gustu.
7. Voila :)

Nasz tuńczyk doskonale smakuje przegryzając jakąś sałatką np. Colesławem. Kolejną zaletą jest to, że tuńczyk jest znakomity także na zimno, a jeśli ktoś nie lubi to podgrzanie nie stanowi problemu.

Co o tym myślicie?