|
Fantazja z oliwkami, czyli sałatka grecka | Temat: Fantazja z oliwkami, czyli sałatka grecka przez panwac dnia 8.06.2013, 15:22:30
Sałatka grecka - szybkie w przygotowaniu i dodatkowo bardzo smaczne, pożywne danie w sam raz na jacht. Zakochałem się w niej w... Grecji, mimo, że nie jestem fanem łączenia surowych ogórków z pomidorami. Znakomita propozycja na śniadanie, do pieczywa maczanego w oliwie z dodatkiem octu winnego lub jako dodatek do obiadu, szczególnie do grillowanego mięcha.
Wersja na 2 osoby (przy liczniejszej załodze ilość składników odpowiednio zwiększamy):
4-5 średnich pomidorów, 2 małe ogórki, 1 czerwona cebula, niepełna szklanka czarnych oliwek (mogą być z pestką), 200-250g sera feta, oliwa, świeże oregano (w naszych realiach raczej suszone), sól, ewentualnie ocet winny i pieprz.
Pomidory kroimy w "ósemki" (oryginalnie ze skórą, choć w wersji mniej ciężkostrawnej można je wcześniej sparzyć). Cebulę kroimy w talarki, ogórki w plastry. W zależności od upodobania ser feta dodajemy w postaci plastra położonego na gotowej sałatce (φέτα to po grecku plaster) lub kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki należy poukładać naprzemiennie na talerzu, polać oliwą i posypać posiekanym oregano. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Każdy z biesiadników już na swoim talerzu może doprawić sałatkę solą, pieprzem i skropić octem winnym (już nie moge doczekać się rejsu ).
|
|