Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo
Zawartość raportu:*
Kod potwierdzający*

Kliknij tutaj, aby odświeżyć obrazek, jeśli nie jest wystarczająco czytelny.


Wpisz znaki widoczne na obrazku
Kod rozróżnia małe i wielkie litery
Liczba prób, które możesz wykonać: 3
 

Fantazja z oliwkami, czyli sałatka grecka

Temat: Fantazja z oliwkami, czyli sałatka grecka
przez panwac dnia 8.06.2013, 15:22:30

Sałatka grecka - szybkie w przygotowaniu i dodatkowo bardzo smaczne, pożywne danie w sam raz na jacht. Zakochałem się w niej w... Grecji, mimo, że nie jestem fanem łączenia surowych ogórków z pomidorami. Znakomita propozycja na śniadanie, do pieczywa maczanego w oliwie z dodatkiem octu winnego lub jako dodatek do obiadu, szczególnie do grillowanego mięcha.

Wersja na 2 osoby (przy liczniejszej załodze ilość składników odpowiednio zwiększamy):

4-5 średnich pomidorów,
2 małe ogórki,
1 czerwona cebula,
niepełna szklanka czarnych oliwek (mogą być z pestką),
200-250g sera feta,
oliwa,
świeże oregano (w naszych realiach raczej suszone),
sól,
ewentualnie ocet winny i pieprz.

Pomidory kroimy w "ósemki" (oryginalnie ze skórą, choć w wersji mniej ciężkostrawnej można je wcześniej sparzyć). Cebulę kroimy w talarki, ogórki w plastry. W zależności od upodobania ser feta dodajemy w postaci plastra położonego na gotowej sałatce (φέτα to po grecku plaster) lub kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki należy poukładać naprzemiennie na talerzu, polać oliwą i posypać posiekanym oregano. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Każdy z biesiadników już na swoim talerzu może doprawić sałatkę solą, pieprzem i skropić octem winnym (już nie moge doczekać się rejsu ).