Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo
Zawartość raportu:*
Kod potwierdzający*

Kliknij tutaj, aby odświeżyć obrazek, jeśli nie jest wystarczająco czytelny.


Wpisz znaki widoczne na obrazku
Kod rozróżnia małe i wielkie litery
Liczba prób, które możesz wykonać: 3
 

Jak oceniacie gulasz wołowy?

Temat: Jak oceniacie gulasz wołowy?
przez panwac dnia 7.06.2013, 18:00:23

Pytanie z tytułu z serii podchwytliwych, bo to potem wachta kambuzowa musi zrobić, a wszyscy zjeść i się nie rozchorować.

Propozycja z serii "ze świeżyzny" oraz Weck lub Twist, do oceny i korekty:

GULASZ WOŁOWY

1. Mięso wieprzowe z łopatki kroimy w kostkę (na osobę przewidujemy równowartość jednego sporego plastra).
2. Pokrojone mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
3. Po obsmażeniu mięsa, w sosie pozostałym na patelni (tłuszcz + to, co wytopiło się z mięsa) podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki lub kostkę.
4. Po lekkim podsmażeniu cebulki dodajemy nieco papryki i soli, podlewamy całość nieco wodą i na małym ogniu dusimy (trzymamy ją kilka minut pod pokrywką), aż się zeszkli i odparuje większość wody.
-----
[Jeśli szykujemy gulasz w słojach, pakujemy mięcho do Twista, zalewamy sosem cebulowym i po zamknięciu gotujemy w łaźni wodnej ok. 1,5 godziny. Po wystygnięciu i schłodzeniu następnego dnia powtarzamy gotowanie, po którym dokręcamy słój. Po wystygnięciu podciśnienie powinno zassać pokrywkę (uszczelnić słoik, zabezpieczając przed dostaniem się bakterii).]

Przed podaniem do kubryku lub mesy gulasz z sosem należy doprawić odrobiną mąki lub śmietany z mąką (w wersji ubogiej może być mleko z mąką), zagotować razem, podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami zanim ostygnie.