Tagi
armada chorągiew CWM CWM ZHP w Gdyni drużyna drużyny festiwal Gdynia harcerze instruktorzy jacht jachty Jamboree kadry KHDWiŻ konferencja kurs kursy morze mundury muzyka narada patenty pilot polesie prawo projekt PZŻ regaty rejs rejsy rozporządzenie s/y ZAWISZA CZARNY s/y ZJAWA skauci specjalności sport spotkanie stopnie szantowiązałka szanty szkolenie Teliga warsztaty wodniacy wyprawa zhp zlot łódź żeglarstwo


Temat przeglądają:   1 anonim.






Obiady - wariacje bekonowo-makaronowo-pyrowe
#1
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Pieczone ziemniaki

-ziemniaki,
-kiełbasa,
-boczek,
-marchewka,
-cebula,
-pieprz,
-papryka mielona,
-sól


Wszystkie składniki trzeba pokroić w plasterki (oprócz przypraw , wziąć spory garnek włożyć do środka folie aluminiowa (można pominąć, będzie więcej mycia) na dno włożyć ziemniaków tak żeby przykryć dno i jeszcze trochę, na to dać boczek, potem marchewkę, ziemniaki, kiełbasę, ziemniaki, cebule, boczek, ziemniaki itd. itp. Generalnie ziemniaki co warstwę lub dwie, najważniejsze żeby boczek był jak najniżej żeby się stopił i posłużył za tłuszczyk do smażenia Każdą warstwę ziemniaków sypać, pieprzem, papryka i sola. Jak już braknie garnka to przykryć (można ubić bo i tak się zmniejszy ilość), gotować aż te ziemniaki na wierzchu będą ok, co jakiś czas złapać za garnek i potrzepać oby się lekko wymieszało w środku (ale pierwszy raz jak już będzie dobrze podpieczone). Jest ekstra, można dać inne rzeczy. Nie dawajcie papryki, ogórków ani pomidorów bo totalnie nic z nich nie zostaje poza wstrętna skórką.

Wysłano: 17.06.2013 20:59

Edytowany przez panwac dnia 18.06.2013, 0:10:26
Edytowany przez panwac dnia 18.06.2013, 0:34:03
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Obiady - wariacje bekonowo-makaronowo-pyrowe
#2
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Makaron z boczkiem

tagliatelle (makaron -długie wstązki -wk)
cebula,
oliwa,
masło,
przecier pomidorowy,
boczek,
białe wino,
czosnek,
papryka ostra,
oregano, bazylia,
śmietana,



Posiekać cebulę, rozgrzać oliwę pół na pół z masłem, dodać cebulę i podsmażyć, dodać boczek, pokropić białym winem, dodać czosnek, dodać przecier pomidorowy, oregano i/lub bazylię, ostrą papryczkę; można dodać śmietany; w międzyczasie przygotować makaron; wymieszać sos z makaronem.

Wysłano: 17.06.2013 21:00

Edytowany przez panwac dnia 18.06.2013, 0:09:37
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Reklama

http://www.wodniacy.eu/


W tym miejscu możesz zamieścić swoje ogłoszenie lub reklamę!
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.
Do góry


Odp.: Obiady - wariacje bekonowo-makaronowo-pyrowe
#3
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Makaron z wołowiną

makaron,
masło,
cebula,
wołowina z grzybami (puszka)


Ugotować makaron. Cebulę posiekać. dusić na maśle, pod koniec dodać wołowinę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, podać z makaronem.

Wysłano: 17.06.2013 21:05

Edytowany przez panwac dnia 18.06.2013, 0:09:11
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Obiady - wariacje bekonowo-makaronowo-pyrowe
#4
Webmaster
Webmaster


Wyświetl informacje o użytkowniku
Wszystkie trzy dania wyglądają smakowicie (szczególnie ujęło mnie za serce to białe wino na sztormowych wodach Bałtyku ).

W tym przypadku dania są zbliżone charakterem (i, co niezwykle ważne, na tyle proste, by dały się zrobić na jachcie w drodze bez wsparcia kuka i profesjonalnego kambuza), więc mogą tworzyć jeden wątek w stylu "wariacje na temat boczku, pyrów i makaronu". W przypadku bardziej specyficznych lub skomplikowanych dań zalecam tworzenie oddzielnych tematów - wtedy jest okazja dzielenia się uwagami bez mieszania tematów.

Wpisuję do kapownika - bo za chwilę zaczniemy zestawiać zbiorcze menu na rejs 15 dni i trzeba będzie wskazać swoje typy na topy (nie mylić z masztem).

Wysłano: 18.06.2013 00:08
hm. Piotr Nowacki kpt.j.
instruktor Zespołu Pilota Chorągwi Łódzkiej ZHP
instruktor Retmanatu Hufca Łódź-Polesie
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry


Odp.: Obiady - wariacje bekonowo-makaronowo-pyrowe
#5
Szara myszka
Szara myszka


Wyświetl informacje o użytkowniku
Oj tam oj tam to wino było poprostu w przepisie. Myśle, że możemy obejśc bez niego :P to są tylko propozycje. Można wybrać wszystkie trzy albo żadnej. Podałam je bo są łatwe i nie potrzeba wielu składników. No i oczywiście nie należy umieszczać ich w jadłospisie po sobie bo wszyscy przeklną mnie za ten boczek codziennie :p

Wysłano: 18.06.2013 11:24
Twitter Facebook Google Plus Linkedin Del.icio.us Digg Reddit Mr. Wong Raport Do góry







Możesz przeglądać tematy.
Nie możesz tworzyć nowych tematów.
Nie możesz odpisywać.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz kasować swoich wpisów.
Nie możesz dodawać ankiet.
Nie możesz głosować.
Nie możesz dodawać załączników.
Nie możesz pisać bez weryfikacji.
Nie możesz używać klas tematów.
Nie możesz korzystać z tagów HTML.
Nie możesz korzystać z podpisu/sygnatury.
Nie możesz tworzyć plików pdf.
Nie możesz korzystać z opcji wydruku.

[Wyszukiwanie zaawansowane]